18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Eurovisie Songfestival: Bookmakers hebben weinig vertrouwen in Waylon

Maurice Krabbendam

De Nederlandse zanger Waylon behoort met zijn lied Outlaw in ‘Em niet tot de favorieten van het Eurovisie Songfestival 2018. Bookmakers geven aan een eindzege van de zanger momenteel quoteringen van rond de 125.00. Daarmee staan Waylon en zijn country-nummer zo ongeveer in het midden van het deelnemersveld.

Tweede deelname, slecht gevallen repetitie

Het is voor Waylon de tweede keer dat hij meedoet aan de liedjeswedstrijd. In 2014 deed hij samen met Ilse DeLange mee onder de naam The Common Linnets. Hun ingetogen duet Calm after the storm behaalde toen de tweede plaats, de beste prestatie voor Nederland in jaren. Het solo-nummer van Waylon is een stuk minder rustig, maar dat leek in eerste instantie niet slecht uit te pakken. De zanger werd door bookmakers zo rond plaats zes geposteerd bij het openen van de markt.

De kwaliteit van het lied staat ook niet zozeer ter discussie, maar de act die bij de eerste repetitie in Lissabon zichtbaar werd viel erg slecht in de smaak: leden van Waylons ‘begeleidingsband’ stopten halverwege ineens met spelen, om vervolgens een agressieve dans te dansen. Gevolg was dat de Nederlandse inzending plotsklaps uit de top tien duikelde.

In 2014 hadden de bookmakers het van tevoren nog goed gezien. The Common Linnets werden destijds bij de meeste wedkantoren op plaats twee of drie van de favorieten gezet, wat later dus ook uitkwam.

Wel kans op finaleplek

De eindstrijd van het Songfestival – waarin landen via televoting en een vakjury punten aan elkaar toebedelen – staat aanstaande zaterdag (12 mei) op het programma, maar om daaraan te kunnen meedoen zal Waylon eerst de halve finale finale moeten zien te overleven. Daar zijn er twee van: dinsdagavond en donderdagavond. De Nederlander maakt donderdag zijn opwachting en staat dan nog wel rond plaats zes gequoteerd met een quotering van ongeveer 15.00. Dat zou genoeg moeten zijn voor een plekje in de eindstrijd, want tien acts per halve finale gaan door.

Doemdenkers kunnen overigens bij bookmakers ook wedden op het niet halen van de finale door Waylon, of welke act dan ook. ‘Nederland strandt in de halve finale’ krijgt een quotering van om en nabij de 3.00. Er kan tijdens de finale ook worden gewed op een eindnotering in de top drie, top vijf, top tien of daarbuiten.

‘Kip’ uit Israël en latin dance uit Cyprus favoriet

Grote favorieten om de in heel Europa en ook daarbuiten bekeken muziekwedstrijd te winnen zijn op dit moment Israël en Cyprus, met allebei odds tussen de 3.50 en 4.50. Het eerste land stuurt zangeres Netta, die in haar lied een kip nadoet. Cyprus koos voor Eleni Foureira met haar latin-achtige dancenummer Fuego. De zangeres komt uit Albanië en is ook populair in Griekenland en Turkije, waardoor ze waarschijnlijk uit meerdere landen veel punten kan verwachten.

De halve finales van dinsdag en donderdag en de finale van zaterdag beginnen allemaal om 21.00 uur, en worden in Nederland live uitgezonden op NPO 1.