18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op het WK wielrennen 2018

Dirk Maas

Joop Zoetemelk is de laatste Nederlander die wereldkampioen wielrennen werd. Dat was in 1985. Krijgt hij na 33 jaar eindelijk een opvolger? Tom Dumoulin, Wout Poels, Steven Kruijswijk en Bauke Mollema zijn beslist niet kansloos op het bergachtige parcours van Innsbruck.

Tom Dumoulin kan wellicht een dubbelslag slaan aangezien hij bij de tijdrit tot de topfavorieten behoort. In dit artikel volgen tips, quotes en voorspellingen bij het wedden op het WK tijdrijden en WK op de weg bij de mannen.

Parcours WK tijdrijden

De tijdrijders die vorig jaar goed voor de dag kwamen in Bergen zullen dit jaar in Innsbruck ook weer van voren te vinden zijn. Het parcours in Oostenrijk is net als bij het WK 2017 op maat gesneden van de tijdrijders die eveneens goed kunnen klimmen.

Verschillen zijn er echter ook met de omloop in Bergen. In Noorwegen bedroeg de afstand 31 kilometer en bevond de steile klim (van 3,4 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9.1%) zich in de slotfase van de tijdrit. Het parcours in Innsbruck telt 52,5 kilometer en de steile klim (4,9 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%) bevindt zich op iets meer dan de helft van het parcours. Een tweede, beduidend minder zwaar, obstakel bevindt zich op 6,6 kilometer van de finishlijn: 800 meter, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%.

Favorieten en outsiders WK tijdrijden

Omdat de nummers 2 en 3 van vorig jaar – Primoz Roglic en Chris Froome – ontbreken, steken er, kijkend naar de tijdritten die dit jaar in de drie Grote Rondes zijn gehouden, twee namen bovenuit: Tom Dumoulin en Rohan Dennis. De Australiër won zowel in de Giro als in de Vuelta een tijdrit die over meer dan 30 kilometer ging. De Nederlander was de sterkste in de enige 30+ kilometer-tijdrit in de Tour de France. Dat parcours in Frankrijk is enigszins te vergelijken met de WK-omloop in Innsbruck.

Tom Dumoulin geldt als de grote favoriet bij de online bookmakers. De quoteringen voor het wedden op Tom Dumoulin als wereldkampioen tijdrijden 2018 liggen tussen de 1.70 en 1.72. De odds voor het voorspellen dat Rohan Dennis de wereldtitel tijdrijden 2018 verovert, variëren van 2.35 tot en met 2.40.

Achter deze twee grote kanshebbers is er nog een leger aan outsiders. Zo is er Vasil Kiryienka, die vorig jaar 5e werd en in 2015 de beste van de wereld was. Voorspellen dat hij wereldkampioen tijdrijden in 2018 wordt, is gequoteerd op 17.00 (of bij een enkele bookmaker 26.00). Tony Martin, die al vier keer de regenboogtrui omgehangen kreeg, heeft quoteringen die tussen de 21.00 en 29.00 liggen.

Maximilian Schachmann, twee keer vice-wereldkampioen tijdrijden onder 23, wordt ook als een outsider gezien. Wedden op Schachmann als wereldkampioen tijdrijden 2018 heeft quoteringen die tussen de 21.00 en 34.00 liggen. Nelson Oliveira, vorig jaar vierde, heeft quoteringen die variëren van 23.00 tot 41.00. Namen die eveneens in de subtop van de kanshebbers voorkomen bij de bookmakers, zijn Gianni Moscon, Jonathan Castroviejo en Stefan Kung. Zij hebben quotes die tussen de 26.00 en 31.00 liggen.

Parcours WK op de weg

Het parcours van de wegwedstrijd in Innsbruck vergt van de renners meer dan bovengemiddelde klimcapaciteiten. De wegwedstrijd telt 259,4 kilometer en bevat 4670 hoogtemeters. De eerste 57 kilometer zijn nagenoeg vlak. Daarna volgt de eerste beklimming van betekenis: de Gnadenwald is 2,6 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5%.

Nadat de renners voor de eerste keer de finishlijn hebben gepasseerd, liggen er nog zeven rondes in het verschiet. De eerste zes zijn 23,9 kilometer lang. In al deze rondes vindt er een klim in Igls plaats. Die beklimming telt 7,9 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%. De slotronde kent een iets ander verloop: na het klimwerk in Igls volgt er een afdaling naar Innsbruck.

Via een omweg komen de renners in Innsbruck aan. Eerst volgt een beklimming van 2,8 kilometer die een gemiddeld stijgingspercentage van 11.5% kent. Daarna resten er nog 8 kilometer tot aan de finish. De eerste zes gaan in dalende lijn, de laatste twee zijn vlak.

Favorieten en outsiders WK op de weg

Peter Sagan is sinds 2015 onafgebroken wereldkampioen geworden. Dit jaar lijkt het parcours iets te steil voor hem. De Slowaak valt buiten de top 10 van kanshebbers bij de online bookmakers. Wedden op een vierde achtereenvolgende wereldtitel van Sagan heeft quoteringen die tussen de 29.00 en 34.00 liggen.

De grote favorieten zijn de coureurs die zich thuisvoelen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik: Alejandro Valverde en Julien Alaphilippe. Wedden op Valverde als wereldkampioen wielrennen 2018 heeft quoteringen die variëren van 4.25 tot 5.00. Voorspellen dat Alaphilippe de regenboogtrui wint, heeft quoteringen die tussen de 5.00 en 5.50 liggen.

Wie over uitmuntende klim- en daalcapaciteiten beschikt, maakt een heel grote kans in Innsbruck. Behalve Valverde en Alaphilippe zijn Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski, Tom Dumoulin, de gebroeders Yates en Romain Bardet namen aan wie je moet denken. De odds voor het wedden op Roglic als wereldkampioen liggen tussen de 17.00 en 19.00. Nibali heeft quotes die tussen de 15.00 en 17.00 liggen. De quoteringen van Kwiatkowski variëren van 19.00 tot 26.00. Simon Yates heeft odds die tussen de 11.00 en 15.00 liggen. Voor broer Adam variëren de quoteringen van 15.00 tot 18.00.

Frankrijk heeft naast Alaphilippe nog andere ijzers in het vuur, namelijk Thibaut Pinot en Romain Bardet. Wedden op Pinot als wereldkampioen 2018 heeft quoteringen die tussen de 15.00 en 21.00 liggen. Voorspellen dat Bardet wereldkampioen wordt, is gequoteerd op 26.00 (bij een enkele bookmaker is dat 31.00). Voor Italië geldt, behalve Nibali, Gianni Moscon als een grote troef. Wedden op Moscon heeft een quotering van 19.00.

De kansen van de Nederlanders

Wout Poels klopte Julien Alaphilippe in de koninginnerit van de Ronde van Groot-Brittannië. De Nederlander bleef de Fransman twee seconden voor in een sprint heuvelop. De online bookmakers zien Poels als Nederlands voornaamste kandidaat. Wedden op Poels als wereldkampioen 2018 heeft quoteringen die tussen de 21.00 en 29.00 liggen.

De kansen van Tom Dumoulin schatten de online wedkantoren beduidend lager in. De meeste bookmakers hebben zijn odds vastgesteld op 34.00, een enkele bookmaker hanteert quotes van 41.00. Voor Bauke Mollema en Wilco Kelderman bedragen de quoteringen 67.00. Tot slot achten de bookmakers het zeer onwaarschijnlijk dat Steven Kruijswijk wereldkampioen wordt. Wedden op Steven Kruijswijk als winnaar van de regenboogtrui in 2018 is gequoteerd op 81.00.