18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de WK-kwalificatie 2022 Europa: Welke landen plaatsen zich?

Joris Velthausz

De kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar beginnen eind maart in Europa. Bij de UEFA zijn er 55 voetbalbonden aangesloten en al deze landen maken kans om zich te plaatsen, dit is een kans om te wedden op de groepswinnaar. De landen zijn verdeeld over tien groepen en de groepshoofden plaatsen zich direct voor het WK in Qatar.

In totaal gaan er dertien Europese landen, de overige drie plekken worden verdeeld in play-offs. Dit gaat tussen de runner-up van elke groep en de twee beste landen uit de Nations League die nog niet zijn geplaatst.

Er zijn dus tien groepen voor de WK-kwalificatie. Voor elke groep bespreken we de kanshebbers en outsiders. Er worden ook quoteringen en tips gegeven voor het wedden op de groepshoofden van de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar.

Groep A

Huidig Europees kampioen Portugal zit samen met Servië, Ierland, Azerbeidzjan en Luxemburg in groep A. De Portugezen zijn dan ook de favoriet voor deze groep. Wanneer Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes, João Félix, Bernardo Silva, Pepe, João Cancelo en Rúben Dias voor je nationale elftal spelen kan er worden gesproken over een sterrenteam.

De quotering van Portugal als groepshoofd ligt rond de 1.35. De tweede plaats en uiteindelijk een plek bij de play-offs is waarschijnlijk voor Servië. Wellicht kan Servië het Portugal nog lastig maken. Voor Servië als groepswinnaar is de quotering ongeveer 4.00.

Groep B

De tweede groep bestaat uit Spanje, Zweden, Griekenland, Kosovo en Georgië. Kijkende naar deze namen is Spanje natuurlijk met uitstek de favoriet om groepshoofd te worden. De nieuwe generatie lijkt het over te hebben genomen van de oude garde in Spanje. Met talenten als Pedri, Ansu Fati en Ferran Torres lijkt de toekomst van de Spanjaarden wel veilig.

Spanje als groepswinnaar heeft een quote van rond de 1.20. Zweden (6.00 voor groepswinst) en Griekenland (groepswinnaar: 16.50) lijken te gaan vechten om de tweede plek.

Groep C

In groep C gaat het waarschijnlijk spannend worden. De groep bestaat uit Italië, Zwitserland, Noord-Ierland, Bulgarije en Litouwen. Italië is dan wel de favoriet voor de groep, maar Zwitserland valt niet te onderschatten. De Zwitsers speelden in de Nations League twee keer tegen Duitsland. Dit eindigde beide keren in een gelijkspel en ook tegen Spanje eindigde een wedstrijd in een gelijkspel.

De quotering van Zwitserland als groepswinnaar ligt rond de 3.00. De Italianen lijken een transformatie te hebben ondergaan in de afgelopen jaren. Waar het land eerst traditioneel vanuit de verdediging speelde is het nu een jonge aanvallende ploeg. Als favoriet is de quotering voor Italië als groepswinnaar ongeveer 1.40.

Groep D

Er lijken weinig verrassingen te komen uit Groep D. In deze groep zitten Frankrijk, Oekraïne, Bosnië en Herzegovina, Finland en Kazachstan. De Fransen zijn dan ook de favoriet in deze groep. Groepswinst heeft een ongeveer een quote van 1.20.

De Fransen zullen zich dan ook wel plaatsen voor het WK. De tweede plek lijkt een gevecht te worden tussen Oekraïne (9.00 voor groepswinst) en Bosnië en Herzegovina (quote van 14.00).

Groep E

Net als in de vorige groep lijkt er bij deze groep ook geen verrassing in te zitten. België, Tsjechië, Wales, Wit-Rusland en Estland bevinden zich in groep E. België is natuurlijk met afstand de favoriet van deze landen. Net als bij Frankrijk ligt de quote ongeveer rond 1.20.

De tweede plek zal een gevecht worden tussen Tsjechië en Wales, verder lijkt er weinig te gaan gebeuren in deze groep. Tsjechië heeft een quotering van ongeveer 7.00 voor groepswinst, bij Wales is dit ongeveer 10.00.

Groep F

In tegenstelling tot de vorige twee groepen lijkt het wel spannend te worden in Groep F. De groep bestaat uit Denemarken, Oostenrijk, Schotland, Israël, de Faeröer eilanden en Moldavië. Denemarken en Oostenrijk zullen vechten om de eerste twee plaatsen. Puur kijkend naar de individuele kwaliteiten van beide landen dan lijkt Denemarken toch iets in het voordeel.

De quote voor favoriet Denemarken is ongeveer 1.90. Terwijl Oostenrijk als uitdager ongeveer een quote van 2.40 heeft. De eerste twee plekken in deze groep lijken wel te worden verdeeld tussen deze landen.

Groep G

De groep met Nederland, Noorwegen, Turkije, Montenegro, Letland en Gibraltar. In principe is Nederland de favoriet in deze groep met een quote van ongeveer 1.30. Oranje zou deze groep zeker moeten kunnen winnen.

Vooral het gevecht om de tweede plek zal heftig worden. Noorwegen en Turkije zullen samen gaan strijden om deze plek. Noorwegen lijkt iets beter te zijn dan Turkije doordat ze gebruik kunnen maken van Erling Haaland. De quote bij Noorwegen is dan ook 6.00, terwijl Turkije een quotering van 8.00 heeft.

Groep H

Net als in de groep van Nederland is groep H een spannende groep. Met Kroatië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Cyprus en Malta zitten er drie sterke landen in deze groep. Kroatië is natuurlijk de favoriet voor groepswinst met ongeveer een quotering van 1.70.

Het gevecht om de tweede plek zal dan ook het spannendste zijn in deze groep. Rusland (3.00) en Slowakije (6.50 voor groepswinst) lijken elkaar niet veel te ontlopen. Rusland is wel de favoriet om de tweede plaats als er wordt gekeken naar de quoteringen.

Groep I

Deze groep bestaat uit Engeland, Polen, Hongarije, Albanië, Andorra en San Marino. Met Engeland als favoriet in deze groep, de quote van Engeland als groepswinnaar is ongeveer 1.20.

Polen zal Engeland willen uitdagen, maar de verwachting is dat het niet gaat lukken. Wel lijkt de tweede plek een realistische plaats voor de Polen. Voor groepswinst van Polen is de quote ongeveer 5.00.

Groep J

Deze groep heeft ook een duidelijke favoriet. De groep bestaat uit Duitsland, Roemenië, IJsland, Noord-Macedonië, Armenië en Liechtenstein. De Duitsers zijn natuurlijk de favoriet voor de groep met een quote van ongeveer 1.10 bij groepswinst. Verder lijken Roemenië en IJsland het te moeten uitvechten voor de tweede plaats. De Roemenen hebben een betere kans volgens de quoteringen (10.00), maar IJsland – met een quotering van 17.00 – valt niet te onderschatten als team.

Overzicht: Favorieten groepswinst op een rij

In bijna alle groepen is duidelijk een favoriet te vinden voor de groepswinst. Groep C, F en H lijken het spannendste te worden. Als er niks vreemds gaat gebeuren lijken Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk, België, Denemarken, Nederland, Kroatië, Engeland en Duitsland zich als groepshoofden te plaatsen. De overige drie plaatsen zijn lastig te voorspellen omdat er tijdens de play-offs hiervoor wordt geloot. Het is dus nog niet duidelijk welke landen elkaar hier gaan treffen.