18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de Vuelta 2019

Dirk Maas

De Tour de France was vanuit Nederlands oogpunt een succes met etappezeges voor Mike Theunissen en Dylan Groenewegen en de derde plaats van Steven Kruijswijk in het eindklassement. Wout van Aert en de winst van de ploegentijdrit maakten het succes van Team Jumbo-Visma compleet.

Ook in de Vuelta, die van zaterdag 24 augustus tot en met zondag 15 september duurt, is er alle kans op een prijs voor de Nederlandse wielerformatie. Primoz Roglic is de kopman die voor het podium gaat, Robert Gesink geldt als rittenkaper en Steven Kruijswijk, George Bennett en Tony Martin nemen hun Tour-vorm mee om Roglic te ondersteunen.

Met een tijdrit van 36 kilometer en een ploegentijdrit op het programma is Roglic in het voordeel. De vele steile beklimmingen spreken dan weer in het voordeel van zijn veelal Spaanstalige concurrenten. In dit artikel komt het lijstje der Vuelta-favorieten en outsiders plus hun bijbehorende quoteringen voor de Ronde van Spanje 2019 aan bod.

Parcours Vuelta 2019

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, gaat de Vuelta van start met een ploegentijdrit. Deze etappe tegen de klok is met 13,4 kilometer kort te noemen. De daaropvolgende etappes zijn normaal gesproken een prooi voor de sprinters. Vanaf etappe 5 zijn de klimmers aan het woord, al vindt de eerste echte bergetappe pas op het eind van de eerste week (zondag 1 september) plaats.

De rit op 1 september gaat veel van de coureurs vergen: een onverharde strook van 4 kilometer en ook nog klims met stijgingspercentages die van 8,3 procent tot 15 procent variëren. De dag erna kunnen de renners op adem komen omdat er dan een rustdag is. Op dinsdag 3 september kunnen de tijdritspecialisten zich uitleven in een chronorit van 36,2 kilometer. De resterende zes dagen van week 2 van de Vuelta 2019 staan in het teken van beklimmingen, beklimmingen en nog eens beklimmingen.

Met name de Alto de los Machucos, in rit 13, is een bergpas om u tegen te zeggen. Het onregelmatige karakter van Los Machucos, met bijvoorbeeld een strook van 17,5 % en daarop volgend een afdaling van 10%, zal voor een ware uitputtingsslag gaan zorgen.

Het venijn zit ‘m deze keer niet in de staart omdat de laatste week van de Vuelta slechts twee bergritten telt, die met gemiddelden van 6 tot 8 procent lang niet zo steil zijn als de bergritten in de weken daarvoor.

Topfavorieten voor de Vuelta

Primoz Roglic en Steven Kruijswijk werden dit jaar beiden derde in een Grote Ronde: de Sloveen in de Giro, de Nederlander in de Tour. Roglic verschijnt uitgeruster aan de start omdat hij de Tour aan zich voorbij moest laten gaan. Daarentegen kan Kruijswijk teren op zijn goede vorm in de Tour de France.

Roglic schitterde in het voorjaar: in zijn eerste drie rittenkoersen van 2019 beklom hij telkens de hoogste trede van het podium. De UAE Tour, de Tirreno Adriatico en de Ronde van Romandië schreef hij allemaal op zijn naam. Zowel Roglic als Kruijswijk staan bij Toto in de top 4 van Vuelta-favorieten. Kopman Roglic is de topfavoriet met een quotering van 2.80 voor de eindzege. Schaduwkopman Kruijswijk heeft een quotering van 10.00. Tussen Roglic en Kruijswijk in staan Miguel Lopez en Richard Carapaz.

Lopez won het jongerenklassement van de Giro 2019 en eindigde als 7e in het algemeen klassement. De Colombiaan van Astana kende in 2018 een topjaar met een 3e plek in het eindklassement van zowel de Giro als de Vuelta. Lopez is op 3.95 gequoteerd voor winst van de Ronde van Spanje.

De Ecuadoriaan Carapaz bracht begin juni 2019 zijn land in vervoering met het winnen van Ronde van Italië. De Movistar-renner gaf zijn ‘maglia rosa’ extra glans met twee etappezeges. Carapaz heeft een quotering van 4.40 voor de eindzege in de Vuelta.

Outsiders voor de Vuelta 2019: deel 1

De Vuelta krijgt in ieder geval een andere winnaar dan vorig jaar. Simon Yates, die dit jaar qua klassement tegenviel in zowel de Giro als de Tour, ontbreekt in de Vuelta. Esteban Chaves, in 2016 de op twee na beste van de Vuelta, moet in Spanje de eer van Mitchelton-Scott hoog zien te houden. De nummer 2 van vorig jaar, Enric Mas, is eveneens niet van de partij.

Behalve Lopez (vorig jaar 3e in de Vuelta), Kruijswijk (in 2018 de nummer 4 van de Ronde van Spanje) doen er nog meer renners uit de top 10 van vorig jaar mee. Alejandro Valverde was in 2018 met een 5e plaats de best geklasseerde Movistar-coureur, ploegmaat Nairo Quintana werd 8e. Valverde is op 17.50 gequoteerd, Quintana heeft een quotering van 16.25.

Rigoberto Uran eindigde als 7e in de Tour de France, dezelfde positie die hij vorig jaar in de Vuelta bekleedde. Uran heeft een quotering van 35.00 voor Vuelta-winst. Een andere Spaanstalige wielrenner, Ion Izagirre, was in 2018 de nummer 9 van de Vuelta. Hij lijkt echter in dienst van zijn Astana-kopman Lopez te moeten rijden.

Outsiders voor de Vuelta 2019: deel 2

Team Ineos mag natuurlijk niet ontbreken als het om een Grote Ronde gaat. Wout Poels en Tao Geoghan Hart delen het kopmanschap namens de Britse succesformatie. Hart reed dit jaar de Ronde van Italië niet uit, Poels was in de Tour één van de knechten die Egan Bernal bijstond in het realiseren van de winst van de gele trui. De Nederlander besloot de Ronde van Frankrijk met een 26e plaats. Poels heeft een quotering van 29.00 voor de eindzege van de Vuelta, Hart is op 27.00 gequoteerd.

Naast Alejandro Valverde (2009) en Nairo Quintana (2016) staat er nog een oud Vuelta-winnaar aan de start in de Ronde van Spanje 2019, te weten Fabio Aru (2015). De Italiaan besloot de afgelopen Tour de France als 14e. Zijn quotering van 45.00 geeft aan dat hij in de staart van het rijtje aan outsiders zit. Zijn ploeggenoot bij UAE Emirates, Tadej Pogacar, wordt hoger ingeschaald: de Sloveen heeft een quotering van 27.00.

Tot slot is er nog een Nederlander die ervaring heeft met het rijden van een topklassering in Grote Rondes. Wilco Kelderlman was in 2014 de nummer 7 van de Giro en in de Vuelta’s van 2017 en 2018 eindigde hij respectievelijk als 4e en 10e. Kelderman kampte dit seizoen met de nodige lichamelijke klachten, maar is nu geheel fit. De Sunweb-renner wordt weinig kans toegedicht op de eindzege: Kelderman heeft een quotering van 70.00 voor het winnen van de Vuelta 2019.