18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Unibet-eigenaar Kindred beboet door Kansspelautoriteit

Maurice Krabbendam

De Kansspelautoriteit heeft een boete van €470.000 uitgedeeld aan de Kindred Group, moederbedrijf van onder meer wedkantoor Unibet. Het Zweedse bedrijf kreeg de boete opgelegd voor het overtreden van de kansspelwetgeving uit 1964.

Om precies te zijn is de boete gegaan naar Trannel International Ltd, een op Malta gevestigde dochtermaatschappij van Kindred. De overtreding in kwestie is het accepteren van weddenschappen van Nederlandse klanten.

Nieuwe wetgeving KOA

De wetgeving uit 1964 is niet ingesteld op wedden via internet. Zowel de Tweede als Eerste Kamer hebben inmiddels de wet Kansspelen op Afstand aangenomen. Hiermee wordt online wedden in Nederland gereguleerd, net zoals al is gebeurd in veel andere landen. Vermoedelijk worden de eerste licenties begin 2021 uitgereikt.

Eerder in 2019 werd een ‘framework’ gepresenteerd waarin staat omschreven waaraan partijen moeten voldoen die in aanmerking willen komen voor een Nederlandse licentie. De boete voor Kindred komt voor uit een onderzoek van voordat dit framework werd gecommuniceerd.

Kindred gaat nog steeds voor licentie

Kindred heeft al nadrukkelijk aangegeven graag een licentie te willen willen vergaren voor de nieuwe Nederlandse wedmarkt. Het Zweedse bedrijf gaat in een verklaring dan ook zonder al teveel protest akkoord met de boete. “Kindred respecteert elk verzoek van de KSA en voldoet volledig aan de regels die eerder dit jaar werden opgesteld door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Wij blijven toegewijd aan een open dialoog met de KSA en andere belanghebbenden.”

De verklaring van Kindred liet verder optekenen: “Terwijl wij anticiperen op een gereguleerde online wedmarkt in 2021, is Kindred voornemens een leidende rol te spelen in de promotie van Nederlandse beleidsdoelen voor wedden, zoals bescherming van de klant. Als voorbeeld willen we benadrukken dat Kindred ernaar streeft in 2023 0% omzet te halen uit schadelijk wedden.”