18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Crisis in Keniaanse voetbal na opzeggen sponsor SportPesa

Tim Giesbers

Bookmaker SportPesa was de naamsponsor van de Keniaanse Premier League (KPL), maar heeft het contract opgezegd. Hierdoor is het Keniaanse voetbal betrokken geraakt in de belastingstrijd tussen de Keniaanse overheid en de kansspelmarkt. SportPesa stopt namelijk nu met alle nationale sportsponsorschappen.

Het wedkantoor heeft een officieel statement uitgebracht met daarin de bevestiging dat het bedrijf stopt met alle sponsordeals in de sport. Het zou namelijk het slachtoffer zijn geworden van ‘strafmaatregelen door de autoriteiten’. Daardoor zou de Keniaanse markt ‘extreem uitdagend’ zijn geworden voor alle operaties in de industrie.

Crisis

Door het annuleren van de sponsordeal is er een crisis opgetreden in het Keniaanse voetbal, waar officials van de KPL een gebrek aan financiële slagkracht aangeven. Jack Ogunda, CEO van de competitie, geeft aan dat het niet duidelijk is of de competitie wel voortgang kan vinden zonder de sponsor.

“We hadden plannen om de competitie eind augustus aan te laten vangen, maar nu gaan we een vergadering regelen”, vertelt Oguda aan Keniaanse media. “We moeten het hebben over onze stappen vanaf nu maar voor zover ik weet kunnen we niet gaan beginnen met de competitie zonder een naamsponsor.”

Eigenaar

Oguda vervolgt zijn verhaal: “We zijn terug in de tijd gegooid naar 1995, toen we een nationale competitie hadden zonder sponsor. In deze tijd is dat heel lastig en de clubs, die eigenaar zijn van de Premier League, bepalen nu hoe we verder gaan.” De clubs hebben dan ook bij de overheid aangegeven tegen een belasting van 35 procent op alle kansspelen te zijn.