18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorspelling: Hoe gaat Oranje presteren onder Frank de Boer?

Bob Ligthart

Frank de Boer is de nieuwe bondscoach van Nederland en woensdag staat zijn eerste test op het programma. Daarna volgen wedstrijden voor de Nations League en volgend jaar is het tijd voor het echte werk, namelijk het EK. In dit artikel blikken we vooruit. Hoe gaat Oranje presteren onder leiding van bondscoach Frank de Boer?

Terugblik trainerscarrière Frank de Boer

Om een inschatting te maken van de toekomst, kijken we eerst naar het verleden.

De trainersloopbaan van Frank de Boer begon bij Ajax, maar dan wel in de jeugd. Daarna ging hij aan de slag als assistent-trainer bij het Nederlands elftal. In 2010 begon hij aan zijn eerste grote klus als hoofdtrainer en dit was bij Ajax. Het seizoen 2015/16 was voor De Boer het laatste seizoen bij de club uit Amsterdam. Ajax en dus ook De Boer lieten het kampioenschap toen door de vingers glippen door op de slotdag gelijk te spelen tegen De Graafschap. Toch kan Frank de Boer terugkijken op een succesvolle periode als coach bij Ajax met vier landstitels.

Een seizoen later was het tijd voor een nieuwe stap, en wat voor een. Frank de Boer vertrok naar het Italiaanse Internazionale. Een mooie club, maar het verliep allemaal niet als gewenst voor de Nederlandse trainer. Na veertien wedstrijden mocht hij al vertrekken door de tegenvallende resultaten.

Ondanks deze mislukking kon De Boer een seizoen later aan de slag in de Premier League. Crystal Palace werd zijn nieuwe club, maar dit ging weer niet volgens plan. Zijn loopbaan in Engeland was van erg korte duur. Het doek viel voor hem al na vijf wedstrijden, omdat hij in die duels slechts één keer wist te winnen met zijn team.

De laatste klus voor het bondscoachschap deed De Boer in Amerika. Daar was hij de trainer van Atlanta United en hier hield hij het ongeveer anderhalf jaar vol. De Nederlander werd geen kampioen met zijn club, maar hij won wel de Campeones Cup en de Amerikaanse beker tijdens zijn periode in de Verenigde Staten. Het is te hopen dat De Boer zijn trainerscarrière weer kan oppakken met een goede tijd bij het Nederlands elftal.

Nederlands elftal onder Ronald Koeman

Om de kansen van Frank de Boer bij Oranje te bepalen, is het ook interessant om te kijken hoe zijn voorganger het deed bij onze nationale ploeg.

Oranje had het een paar jaar zwaar met twee mislukte kwalificaties, dus er moest wat veranderen. Uiteindelijk lukte het Ronald Koeman om de boel weer aan de praat te krijgen. Onder zijn leiding wist het Nederlands elftal de finale van de Nations League te halen en zich te plaatsen voor het EK.

Koeman was zo’n twee en een half jaar bondscoach van Nederland en in die periode speelde Oranje twintig wedstrijden. Hij presteerde dus veel in vrij weinig duels. Het is aan Frank de Boer om deze goede periode een vervolg te geven met de huidige selectie van Oranje.

Stand van zaken Nederlands elftal

Ook niet onbelangrijk: wat voor een Nederlands elftal treft Frank de Boer precies aan bij het begin van zijn klus als bondscoach?

Nederland is dus al geplaatst voor het EK van 2021, omdat dit toernooi met een jaar is verzet door de coronacrisis. Dit geeft De Boer de nodige rust, want alles tot aan dat moment geldt vooral als aanloopperiode.

De Nations League is al wel weer van start en Oranje speelde tot nu toe twee wedstrijden in dit toernooi. Na die duels staat Nederland op plek twee in groep 1 van league A. Alleen Italië deed het beter met vier punten uit twee wedstrijden. De andere tegenstanders van Nederland zijn Polen (drie punten) en Bosnië en Herzegovina (één punt).

Het spel wat het Nederlands elftal op de mat legde in de openingswedstrijden van de Nations League was nog niet denderend. Het eerste duel werd met 1-0 van Polen gewonnen, maar de tweede wedstrijd ging met 0-1 verloren tegen Italië. Allebei de keren speelde Nederland niet heel erg sterk, wat dus ook al puntverlies opleverde.

Hoewel de Nations League geen topstatus heeft, is de eerste taak van De Boer wel om Oranje in dit toernooi waar op het niveau van de vorige editie en de EK-kwalificatie te krijgen. Dit zal de eerste meetlat zijn waarlangs zijn bondscoachschap wordt gelegd.

Start Frank de Boer

Zondag wordt de Nations League weer vervolgd, maar Nederland speelt als voorbereiding nog een wedstrijd tegen Mexico. Deze interland vindt woensdag plaats en dit is dus het eerste duel met Frank de Boer als bondscoach. De prioriteit ligt toch bij de Nations League, waardoor hij waarschijnlijk niet alle sterspelers laat spelen. Zo speelde Virgil van Dijk in de afgelopen week drie wedstrijden. De kans bestaat dus dat De Boer hem spaart voor de Nations League. Van Dijk is niet het enige vraagteken, maar Nederland moet ondanks de mogelijke wijzigingen van Mexico kunnen winnen. Het gaat de wedstrijd als favoriet in en het is belangrijk voor het vertrouwen dat deze eerste wedstrijd onder De Boer niet verloren wordt.

De bookmakers verwachten dat Oranje wint, want een zege van Nederland heeft een quote van 1.76. Een overwinning van Mexico levert een quotering van 4.25, wat dus nogmaals onderstreept dat Oranje de favoriet is.

De komende wedstrijden in de Nations League zijn tegen Bosnië en Herzegovina, en Italië. Dit zijn belangrijke wedstrijden, want met twee overwinningen zou Nederland de koppositie in de groep weer overnemen. Het eerste duel moet te doen zijn. Bosnië staat onderaan in de groep met slechts één punt uit twee wedstrijden. De verwachting is dan ook dat Nederland deze confrontatie als winnaar afsluit. Wedden op deze voorspelling kan met een quote van 1.57.

Een zege op B&H zou het zelfvertrouwen ook een boost geven, wat gebruikt kan worden voor de ontmoeting met Italië. Als Oranje ook die weet te winnen, is de kans groot dat het de groepswinst pakt. Bij een nederlaag lijkt de Nations League voorbij te zijn. Deze eerste speelweek is dus al best belangrijk voor de mate van succes die De Boer in zijn eerste jaar kan bereiken als bondscoach van Oranje.

EK 2021

Selectie

Het EK is natuurlijk nog ver weg, al kan er al worden gewed op de winnaar van het toernooi, maar het is wel het eerste grote eindtoernooi waar Frank de Boer naartoe gaat werken. De selectie zal er tegen die tijd niet heel anders uitzien dan hoe die nu is. Met spelers als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Memphis Depay, Matthijs de Ligt en Georginio Wijnaldum had Oranje al mannen die bij de wereldtop behoorden. Dit seizoen lijken daar alleen maar meer spelers bij te komen.

Zo maakten recentelijk Donny van de Beek en Nathan Aké een overstap naar Engelse topclubs. Zij moeten hun draai nog wel zien te vinden.

Dit is niet het geval bij de Nederlanders van Atalanta Bergamo. Hans Hateboer en Marten de Roon doen het erg goed bij hun club, net als Stefan de Vrij die bij het Italiaanse Inter een sterk jaar achter de rug heeft. Nederland hoeft zich ook niet druk te maken over een spitsenprobleem zoals het er nu naar uitziet. Luuk de Jong lijkt zichzelf helemaal gevonden te hebben bij Sevilla waarmee hij de Europa League won.

Qua spelersmateriaal zijn er dus genoeg mogelijkheden voor Frank de Boer om op het EK goed te gaan presteren met Oranje. Mogelijk zijn die kansen zelfs toegenomen ten opzichte van de periode Koeman.

Poule

Met de groep zit het dus wel goed, maar het is de vraag wat De Boer ermee doet. De groepsfase moet hij doorkomen met het materiaal dat hij heeft. De tegenstanders zijn tot nu toe namelijk Oekraïne en Oostenrijk. Het vierde land in groep C moet nog bekend worden, maar dit ligt aan de play-offs.

Tot nu toe lijkt Nederland de sterkste en het vierde team moet Oranje ook wel aankunnen. Dit wordt namelijk Roemenië of een van de volgende vier landen: Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië of Kosovo. Het zou dus zomaar een mooi eerste toernooi voor Frank de Boer kunnen worden en misschien wel moeten worden met deze spelersgroep. Zodra de groep bekend is, lijkt wedden op groepswinst geen gekke stap om in te spelen op de kansen van De Boer als bondscoach van Oranje,