18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nederland 4e favoriet winst EK 2020 bij bookmakers: kansen, wedden & quoteringen

Maurice Krabbendam

Het Nederlands elftal is na de zeges op Noord-Ierland en Wit-Rusland zo goed als zeker geplaatst voor het EK 2020. Hoog tijd om eens te kijken naar de kansen van Nederland voor het EK 2020 zelf. We doken in de huidige quoteringen bij de bookmakers en zagen dat Nederland tot de favorieten voor de eindzege behoort.

4e favoriet EK-winst met 9.00 quotering

Bij de verschillende bookmakers krijgt Oranje op dit moment een quotering van rond de 9.00 voor winst van het EK 2020. Dat kun je omrekenen naar een waarschijnlijkheid van ongeveer 11% (honderd delen door negen). Het hoeft slechts drie landen voor zich te dulden. Frankrijk is de favoriet met ongeveer 4.50, Engeland krijgt bij de meeste wedkantoren een 5.50 quotering en België (al geplaatst) staat met 8.00 op de derde plaats.

Dan volgt dus al Nederland met odds van 9.00 voor winst van het Europees Kampioenschap 2020. Die quotering moet het wel delen met een aantal andere landen: Duitsland en Spanje wordt evenveel kansen toegedicht voor de eindzege, met dus ook 9.00. Regerend Europees Kampioen Portugal volgt op enige afstand met 15.00, met Italië (17.00) en Kroatië (26.00) daar weer achter. Met odds van 61.00 worden de kansen van Polen en Rusland (ook al geplaatst) als eerstvolgende landen al erg nihil ingeschat.

Voordeel: waarschijnlijk drie thuiswedstrijden in groep

Het EK van 2020 zal anders zijn dan andere jaren, om stil te staan bij het 60-jarige jubileum van het toernooi. De groepsfase wordt in maar liefst twaalf verschillende landen afgewerkt, waarbij gastlanden in elk geval twee groepsduels voor eigen publiek mogen afwerken. Dat is een voordeel dat ook voor Nederland geldt, want Amsterdam is één van de twaalf speelsteden.

Het thuisvoordeel kan nog verder oplopen. Wegens de constructie met gegarandeerde thuiswedstrijden is er al deels voorgeloot. Nederland zit – als het zich plaatst – samen met Roemenië in Poule C, dat ook gastheer is. Als de Roemenen zich plaatsen, zal via loting worden bepaald of het onderlinge duel met Oranje in de Johan Cruijff Arena of de National Arena in Boekarest plaatsvindt. Als Roemenië zich echter niet rechtstreeks via de kwalificatie plaats, speelt Oranje sowieso drie keer thuis.

De Roemenen bezetten op dit moment plaats drie in hun kwalificatiegroep, met een punt achterstand op nummer twee Zweden, dat het in november nog wel op bezoek krijgt. Voor Oranje zou het dus een voordeel zijn als Roemenië zich niet plaatst.
Er wordt overigens ook een achtste finale in Amsterdam gespeeld, maar deze gaat tussen landen uit Groep A en B. Vanaf de knock-outfase speelt Nederland dus zeker alles in het buitenland.

Het voordeel van twee of drie groepswedstrijden voor eigen publiek weegt mee in de quotering van Oranje voor winst van het EK 2020. Thuislanden gaan bijna altijd door. Toen Nederland in 2000 samen met België het EK organiseerde, won het alle drie de groepsduels (tegen Tsjechië, Frankrijk en Denemarken). De Belgen presteerden het toen overigens wel om uitgeschakeld te worden. Nu zijn zij wel wat beter dan toen, en ‘gelukkig’ zijn ze deze keer ook geen gastland (aanvankelijk wel, maar er was teveel onduidelijkheid rondom de bouw van een nieuw stadion in Brussel).

Thuisvoordeel is vrijwel zeker een verklaring voor de relatief hoge quotering van Engeland, dat überhaupt nog nooit de finale van een EK haalde. De halve finales en de finale van het EK 2020 worden namelijk afgewerkt op Wembley. Dit stuwt het vertrouwen bij de bookmakers dat het nu eindelijk wel eens raak zal zijn voor de Engelse nationale ploeg.

Italië (Rome), Duitsland (München), en Spanje (Bilbao) zijn de andere toplanden die ook gastheer zijn.

Belangrijke data voor EK 2020 wedden: laatste groepsduels en loting

Een aantal data zijn de komende periode belangrijk om in de gaten te houden met het oog op wedden op het EK 2020. De resterende groepswedstrijden in november zullen allereerst grotendeels gaan bepalen welke landen er in 2020 gaan meedoen, waarna de odds ongetwijfeld wat zullen gaan verschuiven. Nederland speelt op zaterdag 16 november uit bij Noord-Ierland, waarbij een gelijkspel volstaat voor plaatsing. Op dinsdag 19 november wordt de kwalificatie-cyclus voor eigen publiek afgesloten tegen Estland.

Een andere belangrijke datum om in de agenda te zetten is 30 november. Dan vindt namelijk de loting voor het EK 2020 plaats. Twintig van de 24 landen worden dan ingedeeld voor de eindronde. De laatste vier plekken worden in maart 2020 pas verdeeld tijdens de play-offs. Die landen komen automatisch in pot 4 terecht, en komen dus bij een groepshoofd in de poule terecht. Echt hele grote verrassingen zitten er niet aan te komen in de zin dat alle toplanden inmiddels redelijk goed op kwalificatiekoers liggen.

Moment van inzetten bepalen

Wedden op het EK 2020 kan nu al. Wat is het handigste moment voor het aangaan van een weddenschap? Als je bijvoorbeeld gelooft in de kansen van Oranje, kan het slim zijn om nu al een bet aan te gaan. De kwalificatie is immers nog niet helemaal zeker en die factor speelt een beetje mee in de huidige quotering. Misschien zakt Oranje iets omlaag met de odds als kwalificatie eenmaal een feit is.

Tegelijkertijd kunnen andere zaken ook hun invloed hebben. Een relatief zware loting kan de odds weer wat verhogen. Oranje was daarnaast niet al te best in vorm in de afgelopen twee wedstrijden (al zijn we misschien gewoon wat verwend geraakt). Als dat zich verder doorzet, zal dit ook effect hebben op de quoteringen, maar daarnaast waarschijnlijk ook op de daadwerkelijke kansen op de eindzege.

Hoe dan ook is een vroege inzet vaak de beste kans op hoge quoteringen. Er is dan nog het minst bekend, waardoor het voor de bookmakers ook deels gissen is. Met de 9.00 quotering van dit moment, kan het dus al best een goede tip zijn om te wedden op voorspelling ‘Nederland wint het EK 2020’.