18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing, quoteringen & wedtips WK Darts 2021

Bob Ligthart

Het WK darts 2021 staat voor de deur. Het wereldkampioenschap darten gaat van start op dinsdag 15 december 2020. Dit is hét hoogtepunt van het jaar in de dartswereld. Vorig jaar ging Peter Wright er met de wereldtitel vandoor. In dit artikel beschouwen we voor op het WK darts met de daarbij behorende quoteringen en wedtips.

WK Darts 2021

Het speelveld van dit jaar bestaat uit 96 spelers die het tegen elkaar opnemen in het Londense Alexandra Palace. Op 15 december gaat het WK Darts van start en de finale speelt zich af op 3 januari. De totale prijzenpot bestaat uit 2,5 miljoen Pond, waarvan de winnaar 500.000 ontvangt.

Terugblik WK 2020

Tijdens het WK van 2020 waren er, net als wel vaker, een aantal grote verrassingen. Onbekende namen die opstonden en zich lieten zien. Zo schopte vrouwelijke deelnemer Fallon Sherrock het tot de 1/16de finales. Door die knappe prestatie mocht ze uiteindelijk ook als contender meedoen aan de Premier League van 2020. Ze komt dit keer niet in actie op het WK, want ze wist zich niet te plaatsen.

Een andere speler die verrassend goed voor de dag kwam tijdens de vorige editie, was Nathan Aspinall. De Engelsman kwam tot de halve finale, waarin hij door Michael van Gerwen werd verslagen. Darius Labanauskas en Liz Humphries vielen onder anderen ook op door hun plaats in de kwartfinales.

Uiteindelijk kan er maar één de beste zijn en deze keer was die rol weggelegd voor Peter Wright. Hij won in de finale met maar liefst 7-3 van Michael van Gerwen. Het was de eerste keer dat de Schotse darter de wereldtitel veroverde.

Nederlanders WK Darts 2021

Dit jaar hebben elf Nederlandse darters zich geplaatst voor het WK. De top-32 van de wereldranglijst mogen zoals gewoonlijk de eerste ronde overslaan. Dit geldt dit jaar voor Michael van Gerwen, Jeffrey de Zwaan, Jermaine Wattimena, Danny Noppert en Vincent van der Voort.

Dirk van Duijvenbode, Martijn Kleermaker, Derk Telnekes, Maik Kuivenhoven en Ron Meulenkamp plaatsten zich via de Pro Tour voor het WK. Van Duijvenbode is goed bezig dit jaar en keert na vijf jaar weer terug op het wereldkampioenschap. Kleermaker, Telnekes en Kuivenhoven debuteren op het dartstoernooi. Niels Zonneveld is de laatste gekwalificeerde Nederlander. Hij wist zich via de PDPA-kwalificatietoernooien te plaatsen.

Raymond van Barneveld is er niet bij. De vijfvoudig wereldkampioen kondigde onlangs weliswaar zijn rentree aan, maar zal zich in januari eerst moeten richten op het behalen van een Pro Tour-kaart, en als dat lukt daarna het heropbouwen van zijn ranking,

Favorieten WK Darts 2021

De bookmakers zien Michael van Gerwen als de favoriet voor de eindzege op het wereldkampioenschap. Momenteel levert het een quotering van 3.25 op als de Nederlander uiteindelijk ook daadwerkelijk wint. De Vlijmense darter schreef dit jaar twee majors op zijn naam, namelijk de UK Open en de Players Championships. Die laatste major pakte hij eind november. Het zit dus zeker in van Gerwen om wederom te winnen, maar de concurrentie is de afgelopen periode zeker niet minder geworden.

Gerwyn Price wordt gezien als zijn grootste concurrent met een quote van 5.50. De Welshman verloor vorig jaar in de halve finale van Peter Wright. Price won dit jaar één major en dit was de World Grand Prix. In de finale versloeg hij Dirk van Duijvenbode, die verrassend ver kwam op deze major.

De kansen van de winnaar van het vorige WK worden kleiner ingeschat dan van de bovenste twee spelers. ‘Peter Wright wint het WK’ levert momenteel namelijk een quotering van 7.00 op. 2020 was een goed jaar voor de Schot, want na het WK ging hij er ook nog met twee andere majors vandoor. In februari won hij The Masters en in november was hij de sterkste op het European Championship.

Deze drie spelers zijn het meest constant van alle spelers, waardoor het terecht is dat zij als de favorieten worden gezien. Vooraf lijkt de beste keuze Michael van Gerwen te zijn als het gaat om de eindoverwinning. Vooral na zijn verloren finale van vorig jaar zal hij nu extra gebrand zijn om dit jaar de titel wel binnen te slepen.

Wedden op WK Darts 2021

Je kan nog veel meer kanten op bij het wedden op het WK Darts. Zo is het mogelijk om op de nationaliteit van de winnaar te wedden. Nederland heeft hier de laagste quote, omdat Van Gerwen de favoriet is. Als een Nederlander wint, heeft dat momenteel een quote van 3.00. Bij een Engelsman is dat 4.00 en bij een Schotse darter is het 5.50. Er is ook een optie die ‘Elke andere nationaliteit’ heet. Hierbij is de voorspelling juist als er een darter van een andere nationaliteit dan hierboven genoemd het WK wint. Deze voorspelling heeft ook een quote van 3.00.

Denk bij deze weddenschap goed na over de kansen van de landen. Zo heeft Nederland volgens de bookmakers de meeste kans door de aanwezigheid van Michael van Gerwen. Toch is dit maar één persoon van één nationaliteit die de kwaliteiten heeft om het toernooi te winnen. Engeland heeft veel meer spelers die hoog op de wereldranglijst staan. Als er daar een van afvalt is er nog geen man over boord, maar dat is bij Nederland wel het geval. In dit opzicht is het dus waarschijnlijk beter om op Engeland in te zetten.

De verschillende manieren van wedden gaan nog verder, want het is ook mogelijk om op een prestatie van een individu te wedden. Je kan bijvoorbeeld inzetten op een ronde waarin Michael van Gerwen, Gerwyn Price of Nathan Aspinall stranden. Dit kan met nog veel meer darters. Alle hooggeplaatste spelers komen voorbij bij deze optie.

Dit zijn allemaal opties die voorafgaand aan het WK al aangeboden worden. Tijdens het wereldkampioenschap komen er natuurlijk nog veel meer weddenschappen bij. De wedstrijden tussen darters leveren namelijk ook allemaal weddenschappen op. Dit verschilt ook van ‘Wie wint er’ tot ‘Wie gooit de meeste 180’ers. Voor sportwedders is het WK dus een erg interessant evenement, dat bovendien grotendeels live via het open kanaal is te bekijken bij RTL 7.