18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing Australian Open 2019: wedden, tips, quotes

Dirk Maas

De Australian Open 2019 kan wel eens het toernooi van de (evenaring van de) records gaan worden. Novak Djokovic en Roger Federer, topfavorieten voor de eindwinst bij de bookmakers, azen op een historische zevende Norman Brookes Challenge Cup. Serena Williams evenaart met een achtste Australian Open-titel het hoogste aantal (24) Grand Slams ooit behaald in het enkelspel.

Behalve het voorspellen van de outright winnaar zijn er nog diverse weddenschappen en quotes van toepassing op de Australian Open 2019. Die worden in dit artikel behandeld.

Wedden op de winnaar van de Australian Open: de favorieten

De Australian Open is het domein van Roger Federer en Novak Djokovic. Sinds 2006 lukte het alleen Rafael Nadal (2009) en Stanislas Wawrinka (2014) om een voet tussen de deur te krijgen. De Serviër, nummer 1 van de wereld, was in 2018 winnaar van Wimbledon en de US Open.

Djokovic is de grote favoriet bij de bookmakers. Zo heeft de Serviër bij Toto een quotering van 2.10 voor de eindzege. Een andere wedmogelijkheid bij Toto is het wedden op hoeveel Grand Slams Djokovic in 2019 gaat winnen. Nul (gequoteerd op 3.75) en vier (gequoteerd op 23.00) worden beschouwd als de minst waarschijnlijke aantallen.

Roger Federer won de afgelopen twee edities van de Australian Open. Hij is gequoteerd op 5.25 voor de eindzege. Voorspellen dat hij één Grand Slam gaat winnen in 2019 heeft een quotering van 2.80. Het behalen van twee Grand Slam-titels door de Zwitser is gequoteerd op 12.75. Voorspellen dat hij zijn kunststukjes van 2004, 2006 en 2007 gaat herhalen (het winnen van drie Grand Slams in één kalenderjaar) levert 80 keer je inzet op.

Rafael Nadal, een ander lid van de ‘Big Three’, heeft een quotering van 7.25 voor de eindzege. De Spanjaard kampt in de aanloop naar de Australian Open echter met een kleine verrekking van de dijbeenspier. De grote vraag is in hoeverre Nadal fit is. Wellicht wordt de Australian Open 2019 het toernooi van Alexander Zverev. De Duitser had met het winnen van de World Tour Finals in november 2018 eindelijk een grote vis beet. Op de Australian Open kwam Zverev nooit verder dan de derde ronde. Hij heeft een quotering van 12.00 voor de eindwinst. Ook de Duitser is echter niet gevrijwaard van blessureleed. Zverev liep begin januari een verrekking aan de hamstring op. Zijn deelname in Melbourne staat op de tocht.

Wedden op de winnaar van de Australian Open bij de mannen: de outsiders

Tennislegende John McEnroe voorziet in 2019 een wisseling van de wacht in het mannentennis. Daarbij denkt hij aan namen als Stefanos Tsitsipas, Karen Kachanov, Daniil Medvedev, Borna Coric en Denis Shapovalov.

Khachanov staat in de top 6 van kanshebbers bij Toto. De Rus heeft een quotering van 27.00 voor de toernooiwinst. Tsitsipas en Coric worden minder kansen toegedicht. Zij hebben beiden een quotering van 40.00. Medvedev en Shapovalov vallen met quoteringen van 60.00 net binnen de top 20.

Hardhitters als Kevin Anderson, Nick Kyrgios en Marin Cilic mogen niet over het hoofd worden gezien. Anderson, de afgelopen jaren finalist op de US Open en Wimbledon, heeft een quotering van 28.00. Cilic, die vorig jaar de finale van de Australian Open van Federer verloor, is gequoteerd op 26.00 bij Toto. Enfant terrible Kyrgios heeft een quotering van 35.00 voor de eindwinst.

Wedden op de winnares van de Australian Open

Bij de mannen is het winnen van een Grand Slam voorbehouden aan een select gezelschap. Bij de vrouwen is er van een hiërarchisch geheel geen sprake. De acht laatste Grand Slam-toernooien kenden acht verschillende winnaressen.

Serena Williams, 23-voudig Grand Slam-winnares en zevenvoudig winnares van de Australian Open, is de grote favoriete bij de bookmakers. Zij heeft quoteringen die tussen de 5.00 en 6.00 liggen. Angelique Kerber, die in 2016 in Melbourne triomfeerde, heeft quoteringen die variëren van 8.50 tot 9.00.

Naomi Osaka won in 2018 de US Open. De Japanse wordt tot de kanshebbers gerekend. Osaka heeft quoteringen die tussen de 13.00 en 15.00 liggen. Voor Elina Svitolina, winnares van het officieuze WK tennis in 2018, bedragen de quoteringen voornamelijk 13.00 en 17.00.

Ashleigh Barty is de hoop van het thuispubliek. De Australische heeft quoteringen die tussen de 15.00 en 17.00 liggen. Aryna Sabalenka staat bij vrijwel iedere bookmaker in de top 3 van kanshebsters. De Wit-Russische werd in 2018 verkozen tot ‘Newcomer of the Year’. Dit jaar won ze reeds een toernooi in het Chinese Shenzhen. De quoteringen voor Sabalenka variëren van 11.00 tot 13.00.

Wedden op underdogs in de eerste ronde

De wereldranglijst zegt veel over de status van een tennisser, maar lang niet alles. Zo kan een speler uit de top 32 al maandenlang uit vorm zijn en heeft hij of zij de goede ranking te danken aan een goed eerste halfjaar. Daarnaast zijn er pure specialisten, die een goede klassering hebben bereikt dankzij hun uitmuntend spel op gravel, die zich niet thuisvoelen op het hardcourt van de Australian Open.

Grigor Dimitrov, de nummer 20 van de wereldranglijst, worstelt met zijn vorm. De afgelopen twee edities van de Australian Open haalde hij de halve finale en kwartfinale. Het laatste halfjaar behaalde hij echter weinig aansprekende resultaten. Hij speelt in de eerste ronde tegen Janko Tipsarevic. De Serviër was in 2011 en 2012 kwartfinalist bij de US Open en keerde onlangs terug op de ATP Tour na lang blessureleed. Dimitrov heeft een quotering van 1.02 voor winst bij Toto. Dat loont de moeite niet. Tipsarevic hoeft niet kansloos te zijn, gezien het spelpeil van Dimitrov. Wedden op winst van Tipsarevic tegen Dimitrov is gequoteerd op 15.00.

Milos Raonic haalde tussen 2015 en 2017 telkens minimaal de kwartfinale, maar de Canadees is, mede vanwege blessureleed, weggezakt uit de top 10. Raonic treft Nick Kyrgios in de eerste ronde. De Australiër geldt als ‘bad boy’ van het tennis, maar kan op een goede dag iedereen verslaan. Hij kan ongetwijfeld rekenen op steun van het thuispubliek. Raonic heeft een quotering van 1.70 voor de winst, Kyrgios is gequoteerd op 2.05.

Handicap wedden bij het vrouwentennis

Bij de vrouwen komt het in de beginfase van de Australian Open geregeld voor dat er veegpartijen plaatsvinden. Uitslagen van 6-2 6-1, 6-1 6-1 zijn niet ongebruikelijk. Bij zulke uitslagen in de eerste ronde loont het om gebruik te maken van handicap wedden. Bij deze vorm van wedden geef je de topfavoriet een virtuele achterstand.

Serena Williams speelt bijvoorbeeld in de eerste ronde tegen Tatjana Maria, de nr. 72 van de wereld. De quotering van 1.06 voor winst van Serena Williams is niet rendabel. Toto biedt nog andere mogelijkheden, waaronder het handicap wedden in games. Wedden op Serena Williams wint met handicap -6.5 in games is gequoteerd op 1.85. Dat houdt in dat Williams met 7 games verschil moet winnen om de weddenschap te winnen. Indien de Amerikaanse met 6-2 en 6-2 wint, is de eindstand 12 tegen 10.5 (4 games van Tatjana Maria + de 6.5 virtuele game). Een overwinning van 6-2, 6-2 is derhalve voldoende voor het winnen van de weddenschap.

Er zijn nog meer weddenschappen van toepassing op de partij tussen Serena Williams en Tatjana Maria. Zo kan er worden gewed op Serena Williams wint set 1 met handicap 3.5. Deze weddenschap is gequoteerd op 1.98. Dat betekent dat de Amerikaanse de eerste set met vier games verschil moet winnen om de weddenschap succesvol te laten zijn. Andere weddenschappen, tot slot, om op te letten bij de wedstrijd Serena Williams – Tatjana Maria zijn ‘minder dan 17.5 games’ (gequoteerd op 2.00) en ‘komt er een setstand van 6-0 in de wedstrijd’? ‘Ja’, met een quotering van 4.00.