18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Deense waakhond blokkeerde 18 illegale wedsites in 2018

Tim Giesbers

De Deense wedwaakhond Spillemyndigheden heeft toegegeven het nog steeds als een uitdaging te zien om ongelicenseerde online bookmakers en casino’s te bestrijden. Dit is een uitdaging voor de autoriteit ondanks de recente successen van de Spillemyndigheden om de illegale markt in te krimpen.

Licentie

In het afgelopen kalenderjaar heeft de Spillemyndigheden drie uitvoerige onderzoeken gedaan op het internet, in samenwerking met de Deense Belastingautoriteit. Hierbij werden 742 potentieel illegale websites gevonden die weddiensten aanboden aan Deense consumenten. Dit was significant hoger dan in eerdere jaren omdat het onderzoek van de waakhond is uitgebreid.

Uiteindelijk werden 22 websites gevonden die ook daadwerkelijk de regels overtreden door hun weddiensten aan te bieden aan Deense consumenten zonder relevante licentie. Deze bedrijven werden gedwongen om de Deense markt te verlaten. Aan dit verzoek werd door 4 wedkantoren ook daadwerkelijk voldaan, maar de andere 18 reageerden niet.

Geblokkeerd

Hierna heeft de Spillemyndigheden lokale internetproviders gevraagd om deze 18 websites volledig te blokkeren, zodat Deense consumenten sowieso niet meer konden wedden op deze sites. Het aantal van 18 geblokkeerde websites is het hoogste sinds 2012 en sowieso de eerste keer dat sites werden geblokkeerd sinds 2014.

In het komende kalenderjaar zullen volgens schattingen van de Deense autoriteiten nog 25 wedkantoren de vraag krijgen om te stoppen met hun diensten. Naast de websites richtte de Spillemyndigheden zich ook op illegaal wedden in Facebookgroepen, waar voornamelijk illegale loterijen worden aangeboden. Samen met Facebook is al bereikt dat vier groepen hun activiteiten hebben gestaakt.