18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Twaalf arrestaties in Bosnische matchfixingzaak

Tim Giesbers

Bosnië en Herzegovina is opgeschrikt door een grote politie-actie tegen matchfixing. Door het hele land zijn twaalf arrestaties verricht. Deze aanhoudingen zijn het gevolg van een langdurig onderzoek naar manipulatie in de voetbalsport in het land. Met deze specifieke actie wil de Bosnische politie de sport eerlijker maken.

Het onderzoek richtte zich op diverse voetbalcompetities. Hieronder vielen het hoogste niveau, de Premijer Liga, maar ook verschillende lagere divisies. In een verklaring hebben het Openbaar Ministerie en de politie van Bosnië en Herzegovina meer details bekendgemaakt over de operaties.

Scheidsrechters

Onder de twaalf arrestanten waren scheidsrechters en officials van de Bosnische voetbalbond. Zij kunnen diverse beschuldigingen tegemoet zien. Dit heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. De aanklachten die zij zullen krijgen zijn voor georganiseerde misdaad, omkoping en het misbruiken van een machtspositie.

In alle twaalf gevallen gaat het om verdachten die betrokken zouden zijn bij het ‘eisen en ontvangen van cadeaus en andere voordelen’ om een scala aan wedstrijden in het seizoen 2018/19 te manipuleren. In de hoogste competitie werd FK Sarajevo voor de vierde maal kampioen, al is het niet duidelijk of de manipulatie hierop invloed heeft gehad.

Huiszoekingen

Wat wel duidelijk is geworden uit de verklaring van de Bosnische autoriteiten, is dat er naast twaalf aanhoudingen ook vijf huiszoekingen hebben plaatsgevonden. Ook in het kader van dit onderzoek. Hierbij zijn mobiele telefoons en andere bewijsmaterialen in beslag genomen door de politie.