18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tennissers geschorst vanwege gokken of matchfixing

Tim Giesbers

De Integriteitseendheid Tennis (TIU) heeft in 2017 negen professionele tennissers geschorst. Vijf van hen werden geschorst voor gokken en vier vanwege matchfixing. Het jaar ervoor ging het nog om negen sporters.

Alexandru-Daniel Carpen (Roemenië), Konstantinos Mikos (Griekenland) en Junn Mitsuhashi (Japan) werden levenslang geschorst nadat ze schuldig bevonden werd aan matchfixing. De Amerikaan Nikita Kryvonos en de Australiër Nick Lindahl mogen respectievelijk tien en zeven jaar niet professioneel tennissen.

Mihaita Damian uit Roemenië werd voor twaalf maanden geschorst nadat hij had gegokt op tenniswedstrijden. Ook voor de Spanjaard Samuel Ribeiro Navarette, de Roemeen Marius Frosa (beiden acht maanden) en Calum Puttergill uit Australië (zes maanden) was de TIU onverbiddelijk.

Meer schorsingen, minder meldingen
Nigel Willerton, directeur van de eenheid, verklaarde: “Zonder twijfel vertonen de meeste spelers en officials voorbeeldig gedrag. De kleine minderheid die ervoor kiest om de regels te breken blijven desondanks verontrustend.”

Ondanks de toename in schorsing ten opzichte van 2016 is het aantal meldingen van verdachte gokpatronen op tenniswedstrijden wel afgenomen. Kreeg de TIU in 2016 nog 292 meldingen, een jaar later waren dit er nog maar 241.