18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Hoe kun je wedden op de Premier League of Darts?

Maurice Krabbendam

In de Premier League of Darts nemen tien van de beste darters ter wereld het tegen elkaar op in een competitieformat. Van februari tot en met mei spelen ze elke donderdagavond op een andere locatie in Europa tegen elkaar. Hoe kun je wedden op de Premier League of Darts?

Over de Premier League of Darts

De Premier League of Darts is een jaarlijkse strijd tussen darters van het allerhoogste niveau. Er is in deze competitie ruimte voor tien darters die zijn aangesloten bij dartsbond PDC. De nummers één tot en met vier van de Order of Merit – een ranglijst gebaseerd op het verdiende prijzengeld in de afgelopen twee jaar – kunnen gegarandeerd rekenen op een deelnemersbewijs. De PDC wijst daarnaast nog eens vier spelers aan, en televisiezender Sky Sports mag ook twee darters selecteren. Dit zijn niet perse de hoogste geklasseerde spelers achter de top vier. Er wordt gekeken naar vorm, uitstraling en soortgelijke zaken die de kans op een topniveau en aantrekkelijke wedstrijden het grootst maken.

De negende speelronde is de zogeheten ‘Judgement Night’. De twee laagst geklasseerde darters vallen dan af. De overgebleven acht namen spelen in de weken daarna allemaal nog een keer tegen elkaar, waarna de vier beste darters overblijven.
De Premier League of Darts eindigt traditioneel in de O2 Arena in Londen. Daar spelen de vier best overgebleven darters op basis van de ranglijst de halve finales en de winnaars daarvan spelen dezelfde avond nog de finale.

Anders dan bijvoorbeeld tijdens het WK, wordt er in de Premier League of Darts een legsysteem gehanteerd. De eerste speler die zeven legs pakt wint de wedstrijd. Komt er een zes-zes stand op het scorebord, dan eindigt de wedstrijd in een gelijkspel.
In de halve finales moeten er tien legs worden gewonnen, terwijl winst in elf legs vereist is om de finale en daarmee de competitie te winnen.

Deze competitie staat bekend om z’n hoge niveau. Anders dan bij toernooien wordt een topprestatie over een periode van meerdere maanden gevraagd. In de halve finales zul je daardoor bijna altijd ook echt de beste darters van dat moment terugzien.

Er zijn al meerdere 9-darters gegooid in de Premier League, negen in totaal. Raymond van Barneveld was in 2006 de eerste die hier in deze competitie in slaagde. Dat was tevens de eerste 9-darter gegooid door een Nederlander. In een Premier League-wedstrijd tegen James Wade in 2010 gooide Phil Taylor voor het eerst twee 9-darters in één wedstrijd.

Premier League of Darts 2018

De 2018-editie van de Premier League of Darts – die op 1 februari in Dublin begint en op 17 mei eindigt in Londen – wordt de eerste zonder dartslegende Phil Taylor, die afscheid heeft genomen na zijn finale op het WK. Taylor is de recordhouder in deze competitie, die in 2005 in het leven werd geroepen. ‘The Power’ kroonde zich zesmaal tot winnaar. Nederlander Michael van Gerwen heeft de Premier League bij aanvang van de editie van 2018 drie keer gewonnen, het vaakst na Taylor. Gary Anderson (twee keer), James Wade en Raymond van Barneveld (allebei één keer) zijn de andere winnaars uit de historie.

Nederlander Jelle Klaassen is er na een deelname in 2017 deze keer niet bij. Ook Adrian Lewis, Dave Chisnall, James Wade en Kim Huybrechts zijn wegens tegenvallende prestaties niet geselecteerd.
De belangrijkste nieuwkomer is Engelsman Rob Cross, die als debutant op 1 januari 2018 het WK van de PDC wist te winnen. Ook Michael Smith, Gerwyn Price, Daryl Gurney en Mensur Suljovic krijgen in 2018 de kans.

Uiteraard zijn ook de twee beste Nederlandse darters van de partij: Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen. Simon Whitlock, Gary Anderson en Peter Wright maken het veld compleet.

Net als in voorgaande jaren doet de Premier League in 2018 zestien speelsteden aan. Ahoy in Rotterdam staat wederom op de kalender, een avond waarop de Nederlanders zich gesteund weten door een massa Oranjefans. Nieuw op de tour is Berlijn. Darts is in opkomst in Duitsland, en daarom wordt er op 22 februari ook gespeeld in de Mercedes-Benz Arena in de Duitse hoofdstad.

Het prijzengeld bedraagt, net als tijdens de vorige editie, £825.000. £250.000 gaat naar de winnaar, iets minder dan de helft naar de runner-up.

Premier League of Darts soorten weddenschappen

Er zijn verschillende soorten weddenschappen waarmee je kunt inzetten op de Premier League of Darts. De eerste zijn weddenschappen op de individuele wedstrijden. Je kunt de winnaar van een partij voorspellen, of bijvoorbeeld het aantal legs dat in de wedstrijd gespeeld zal worden. Dit gebeurt doorgaans via een systeem van Overs/Unders (meer dan/minder x aantal legs).

Het is ook mogelijk om op de winnaar van het toernooi te wedden. Deze quoteringen zijn voorafgaand aan het toernooi al bekend. Typerend is dat er weinig echte underdogs zijn. Op de spelers met de kleinste kans volgens de bookmakers staat een quotering van rond de 10.00, terwijl de topfavoriet doorgaans zo rond de 3.00 of 4.00 zal staan. Dit toont aan dat er een brede dartstop is, en dat de deelnemers aan de Premier League of Darts in principe allemaal van elkaar kunnen winnen.

Een toernooiweddenschap waarin de kansen meer afgetekend zijn is die van de meeste 180’ers in het toernooi. Bepaalde spelers krijgen op basis van hun statistieken uit het verleden meer kans toegedicht. Zo zal winst van Michael van Gerwen in dit klassement minder dan 2.00 uitbetalen, terwijl je voor Raymond van Barneveld tussen de 25.00 en 30.00 krijgt en voor een speler als Simon Whitlock tot wel meer dan 100.00.

Het hoogste gemiddelde per drie darts is een andere toernooibet met duidelijke favorieten. Je hoeft niet perse 180’ers te gooien om het hoogste gemiddelde te hebben: ook het aantal beurten boven de 100 en 140 plus het check-outpercentage tellen mee voor gemiddeldes.
Dat hoogste check-outpercentage is ook weer een weddenschap op zich. Aangezien deze statistiek veel met vorm te maken heeft en moeilijker te voorspellen is, liggen de quoteringen hiervoor dichter bij elkaar.

Ten slotte kun je bij bookmakers ook each way-weddenschappen afsluiten op de Premier League of Darts. Je krijgt dan een deel van je uitbetaling als een speler bij de bovenste twee of drie eindigt in het toernooi, en een ander deel als hij het toernooi vervolgens ook wint. De quoteringen zijn hier lager dan bij de reguliere outright op de winnaar, maar daartegenover staat dat je meer kans hebt om in elk geval een deel van je bet te winnen.

Premier League of Darts wedden tips

Een belangrijke eerste tip voor het wedden op de Premier League of Darts is dat je voorafgaand aan het toernooi al een wedpositie inneemt op een speler die door de bookmakers niet als topfavoriet wordt gezien. Er is dan het minst bekend over het verloop van het toernooi, en dus kun je dan een hoge quotering krijgen op een speler die volgens jou gaat verrassen.
In 2018 wordt wereldkampioen Rob Cross bijvoorbeeld niet als de topfavoriet gezien. Dat is op voorhand Michael van Gerwen, de winnaar van de vorige editie en nummer 1 van de wereld. Toch zijn er misschien mensen die Cross op basis van zijn geweldige jaar dat eindigde met WK-winst als grootste kanshebber zullen zien, en een weddenschap aangaan voorafgaan aan het toernooi kan dan slim zijn. Een ander voorbeeld is de Schot Gary Anderson, die door de opkomst van Cross naar de derde plaats op de favorietenlijst is verbannen. Toch won hij het toernooi al twee keer.

Met een andere benadering zou je kunnen wachten met een inzet op de topfavorieten, als je denkt dat één van hen na een matig begin toch boven zal komen drijven. Ook dan profiteer je van zo hoog mogelijke quoteringen. Dit kan bijvoorbeeld goed werken als de favoriet in zijn eerste wedstrijden pittige tegenstanders heeft.

Voor alle soorten weddenschappen op de Premier League of Darts geldt dat er verschillende zaken van invloed zijn op de mogelijke uitslagen. Kijk eerst altijd naar de vorm van het moment van de spelers. Niet alleen in eerdere Premier League-wedstrijden, maar ook in recente toernooien. Die spelen veel van de deelnemers in de weekend namelijk ook nog gewoon. De uitslagen daarvan zijn makkelijk terug te vinden.

Wat ook een rol speelt is de onderlinge historie van spelers. Iedere darter heeft tegenstanders waar hij het beter en minder goed tegen doet. Dit soort zaken speelt mentaal mee tijdens nieuwe wedstrijden.

Een andere tip is om rekening te houden met de locatie. In Ahoy in Rotterdam weten Barney en Mighty Mike zich gesteund door duizenden Nederlandse fans. Zoiets kan hun spel een boost geven. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Gary Anderson wanneer er in Schotland wordt gespeeld. De darters spelen als het ware uit- en thuiswedstrijden.

Het spelsysteem heeft ook invloed op de kansen van spelers. Als je darts vooral van het WK kent, is het goed om je te beseffen dat een setsysteem iets heel anders is dan een legsysteem. Wanneer er in sets wordt gespeeld, is het in de regel makkelijker om terug te komen van een achterstand. Het legsysteem van de Premier League is echter razendsnel. Een speler die drie legs achterkomt moet serieus aan de bak. Om deze reden kan het ook slim zijn om te wedden op spelers die bekend staan om hun vermogen goed aan een wedstrijd te beginnen, zoals Michael van Gerwen.

Ten slotte is het goed om naar de stand te kijken voordat je weddenschappen aangaat. Zeker in aanloop naar en op de dagen dat er spelers afvallen zullen de darters gaan rekenen. Een gelijkspel kan soms genoeg zijn om door te gaan. Bij een gelijk aantal punten wordt gekeken naar het legsaldo.