18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spelinspektionen roept op tot hogere boetes tegen witwassen

Tim Giesbers

De Zweedse wedautoriteit Spelinspektionen heeft het Zweedse ministerie van Financiën opgeroepen om de maximale boete voor witwassen te verhogen. Hierbij gaat het specifiek om aanbieders van kansspelen. Momenteel is deze boete 1 miljoen euro, maar de Spelinspektionen ziet liever een boete van 10 procent van de omzet.

De argumentatie voor deze aanpassing is dat een boete van 1 miljoen euro niet genoeg impact heeft, gezien de hoge omzet van veel kansspelaanbieders in Zweden. De grootste bedrijven hadden in de eerste drie kwartalen van 2019 een omzet van tussen 16,4 miljoen euro en 332 miljoen euro.

Indruk

Bij zulke hoge omzetten zou een boete van 1 miljoen euro weinig indruk maken wanneer een bedrijf vervolgd wordt voor witwassen. Mochten deze bedrijven een boete van 10 procent van deze omzet krijgen, dan maakt dit echt een verschil. Tevens zou deze boete gelijk komen met de maximale boete voor het overtreden van de Kansspelwet in Zweden.

“De kansspelsector kan interessant zijn voor mensen die willen witwassen”, zegt de Spelinspektionen. “Ze kunnen makkelijk grote bedragen inzetten op veel verschillende accounts. Het is hierdoor belangrijk dat we de bedrijven onder druk zetten om zich hoe dan ook te houden aan de Wet op Witwassen.”

Belang

“Tastbare en afschrikwekkende straffen voor aanbieders die de regels overtreden zijn van enorm belang om ervoor te zorgen dat bedrijven zich aan de wet houden.” Vorig jaar werd door de Spelinspektionen bijvoorbeeld de licentie van Global Gaming ingehouden. Daarop daalde de omzet van het bedrijf met liefst 76 procent.