18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Belgische autoriteiten stellen restricties op reclame voor

Tim Giesbers

Adverteren voor kansspelen in België gaat nieuwe restricties tegemoet zien. Dit is de verwachting na een rapport van de Belgische Kansspelcommissie. In dit rapport haalt de autoriteit uit naar de wijdverbreide reclames tijdens de play-offs van de Jupiler Pro League van vorig seizoen.

De Kansspelcommissie stelt dat voetbalsupporters al vanaf minuut één betrokken raken bij kansspelen, doordat ze direct bij het kopen van een ticket al reclames over wedden te zien krijgen. Dit komt doordat veel voetbalclubs een directe sponsordeal hebben met aanbieders van kansspelen.

Analyse

“De analyse van wedadvertenties die werden getoond tijdens de play-offs en de analyse van de wedgegevens laten enerzijds zien dat wedadvertenties alomtegenwoordig zijn bij voetbalevenementen en anderzijds dat een toename van wedactiviteit wordt waargenomen tijdens de play-offs”, schrijft de Kansspelcommissie in het rapport.

“De sterke relatie tussen voetbal en wedden kan het publiek de impressie geven dat er een sterke link is tussen de twee industrieën. Dit kan leiden tot de normalisatie van wedgedrag.” Volgens het rapport worden 14 van de 18 clubs uit de Pro League gesponsord door kansspelaanbieders, waaronder alle 6 clubs uit de kampioenspoule van vorig jaar.

Straffen

“Het is belangrijk om te onderzoeken of er kwantitatieve restricties op advertenties kunnen worden ingevoerd. Dit kan variëren van een verbod op reclames tot een maximum aan publieke ruimte waar deze te zien mogen zijn. Als deze restricties er komen kan de Kansspelcommissie beter controleren en straffen.”