18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spanje gaat gokverslaving beoordelen als psychische stoornis

Tim Giesbers

De Spaanse wedautoriteit Dirección General de Ordenación del Juego (DGOJ) heeft haar programma voor het promoten van verantwoord wedden bijgewerkt voor de periode 2019-2020. Bij de nieuwe versie van dit programma wordt problematisch wedden geclassificeerd als psychische stoornis.

Leden van de Responsible Gaming Advisory Council (CAJR) hebben de maatregelen goedgekeurd. Deze zullen de komende maanden tot uitvoering gebracht worden. De DGOJ blijft zich ook na deze periode inspannen om verantwoord wedden te promoten onder de Spaanse wedconsumenten.

Sociale impact

De meest in het oog springende verandering is het labelen van een gokverslaving als een psychische stoornis. Voor je als consument deze classificatie kunt krijgen, moet er met zekerheid gezegd kunnen worden dat je een problematische wedder bent. Hier komen richtlijnen voor, met bepaalde variabelen.

Wanneer er meer gegevens bekend zijn over het aantal Spanjaarden dat problemen ondervindt door deelname aan kansspelen, kan het proces van beslissen over hen vereenvoudigd worden. Ook wordt er dan meer duidelijk over de sociale impact van verslavingen en andere wedgerelateerde problemen.

Zelfuitsluitingssysteem

Behalve deze veranderingen komt de DGOJ met een uitvoerig onderzoek naar de General Registry of Access to Game Interdictions (RGIAJ), het Spaanse zelfuitsluitingssysteem. Hierbij wordt gefocust op potentiële verbeteringen aan het systeem. Zo richt het onderzoek zich erop hoe veel consumenten ingeschreven staan en bij welke aanbieders ze zaten.