18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Slowakije gooit wedmarkt volgend jaar op de schop

Tim Giesbers

De Slowaakse overheid wil vanaf volgend jaar de nationale wedmarkt op de schop gooien. Met de verandering in wetgeving zou de markt geliberaliseerd worden en meer open komen te staan voor buitenlandse investeerders en meer bedrijven die op de markt willen acteren.

Deze week gaf de Nárdodná (het Slowaakse equivalent van de Nederlandse Tweede Kamer) goedkeuring voor diverse bepalingen. Deze zijn onderdeel van een herziening van de wedindustrie in het land door het Slowaakse Ministerie van Financiën. De eerste versie van deze herziening werd in mei 2018 gepresenteerd.

Departement

Andrej Kiska, de zittende president van Slowakije, moet nog zijn goedkeuring geven over de herziening en wanneer dat gebeurd is, kan in maart 2019 de eerste licentiereeks gestart worden. Het Ministerie van Financiën zal deze markt blijven controleren via een nieuw op te richten departement.

Buitenlandse bedrijven die een plek willen veroveren op de opengestelde Slowaakse wedmarkt, moeten bereid zijn zich flink te committeren aan die stap gezien de kosten. De Nárdodná heeft namelijk bepaald dat nieuwe bedrijven die tot de markt willen toetreden een bedrag van 3 miljoen euro moeten betalen.

Belasting

Diverse Slowaakse beleidsbepalers hebben laten weten aan de media van het land dat ze hebben gekeken naar diverse leden van de Europese Unie die eveneens een gereguleerde wedmarkt hebben. Zo hebben ze aan de hand van cijfers uit andere landen besloten een belasting van 22 procent te hanteren op bruto wedopbrengsten.

Het is uiteindelijk de bedoeling van de overheid om een eerlijke industrie op te tuigen die interessant is voor buitenlandse investeerders. Momenteel is TIPOS, eigendom van de staat, de grootste aanbieder van weddenschappen. Vanaf 2019 gaat dit bedrijf zich alleen nog richten op loterijen en bingospellen.