18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Belgische jeugdspeelsters benaderd voor matchfixing

Tim Giesbers

In België zijn drie voetbalsters van 15 jaar oud, actief bij een nationaal jeugdelftal, eerder dit kalenderjaar benaderd voor matchfixing. Dit heeft Thibault De Gendt, de integrity officer van de Belgische voetbalbond KBVB, bekendgemaakt in het Vlaamse parlement.

De Gendt was te gast in het Belgische parlement omdat er een hoorzitting was rondom fraude. Hier liet hij weten dat de drie speelsters van het Belgische damesteam onder 16 jaar enkele maanden geleden tijdens een kwalificatietoernooi zijn benaderd door matchfixers.

Beïnvloeden

“Het gaat om drie meisjes van 15 jaar”, zegt De Gendt in gesprek met het Belgische sportmedium Sporza. “Ze werden na een training benaderd door een Turkse man die hen elk 50.000 dollar aanbood om een partij te beïnvloeden.” Hier gingen de meiden echter niet op in en ze besloten naar diverse instanties te stappen.

“De betrokken meisjes hebben de KBVB meteen ingelicht. Vervolgens zijn de internationale bonden op de hoogte gebracht, net als het federaal parket. Het onderzoek loopt nog.” De FIFA en UEFA trekken al jaren ten strijde tegen matchfixing en gaan dus ook nu optreden.

Bedragen

Bondscoach Tamara Cassimon vertelt dat de speelsters zijn benaderd via Facebook Messenger. “De meisjes hebben er onderling over gepraat en hebben het gemeld aan onze delegatieleider en aan mij als coach. We hebben dan print screens genomen en aan de UEFA-afgevaardigde overgedragen. Ik heb de bedragen niet gezien, maar ik denk niet dat die immens waren.”