18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Storten en wedden met iDeal bij bookmakers

Dirk Maas

Online bookmakers bieden verschillende manier van (uit-)betalen aan. Een creditcard is een mogelijkheid. Virtuele portemonnees als Skril en Neteller zijn ook gebruikelijk. De bekendste en populairste online betaalmethode in Nederland is echter iDeal. Deze wijze van betalen om te kunnen wedden bij bookmakers komt hieronder aan bod.

Over iDeal

iDeal ontstond in 2005 en is een Nederlands online betaalmiddel. iDeal werd in het leven geroepen omdat er voor die tijd geen online betaalmogelijkheden waren zonder hoge transactiekosten. Deze betaalwijze is in de loop van de tijd enorm populair geworden. Werden er in 2006 nog geen tien miljoen online transacties verricht via iDeal, zeven jaar later stond de teller op 142 miljoen transacties. De cijfers uit 2016 geven aan hoe populair iDeal in Nederland is: met een marktaandeel van 65 procent is iDeal het meest gebruikte online betaalsysteem in Nederland.

Hoe werkt iDeal in de praktijk? Een aankoop doen via een webwinkel is bijvoorbeeld een mogelijkheid om iDeal te gebruiken. Bij het afrekenen van een besteld product wordt iDeal aangeboden als betaalmiddel. Kiest de klant daarvoor, dan moet hij als eerste stap zijn bank selecteren. Is dat gebeurd, dan wordt de klant doorgeleid naar de internetbankierenafdeling van zijn bank.

Om aan de betaalopdracht te voldoen dient de klant zijn IBAN- en pasnummer invoeren. Vervolgens moet hij zijn bankpas in een scanner of reader, die hij van zijn bank heeft gekregen, stoppen. Na het invullen van de pincode verschijnt er op het scherm een inlogcode. Is er ingelogd dan volgt er tot slot een signeercode om de transactie te voltooien. Als de signeercode daadwerkelijk is ingevuld en op verzenden is geklikt, is de transactie voltooid.

Storten met iDeal

iDeal is niet alleen geschikt voor het betalen van een product in een webwinkel. Ook bij online wedden kan dit betaalmiddel worden ingezet. Bookmakers bieden, behalve de gangbare betaalmethoden als een creditcard en een virtuele portemonnee, iDeal aan. Dat was tot voor kort niet altijd het geval. Sinds bookmakers erop zijn gaan letten wat het land van herkomst van hun spelers is, is iDeal wel in zwang geraakt aangezien het voor de meeste Nederlanders betaalmiddel nummer één is.

Om online te kunnen wedden, moet er een rekening zijn geopend bij een bookmaker en dient er voldoende saldo op te staan om te kunnen spelen. Geld storten doe je door in te loggen op de site van de door jou gekozen bookmaker. Daarna ga je naar de betaalpagina, kies je voor de optie ‘iDeal’ en selecteer je jouw bank en log je in bij jouw bank. Hierna volg je de betaalinstructies op. Als de betaling is geslaagd, staat het geld op jouw account. Je kunt, als je dat wilt, direct gaan wedden.

Voordelen wedden met iDeal

Wedden met iDeal heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere betaalmethoden. In de eerste plaats zijn er aan iDeal nauwelijks of geen extra kosten verbonden zoals dat bij andere betaaldiensten wel het geval is. Creditcardmaatschappijen rekenen bijvoorbeeld een bepaald percentage aan kosten voor het storten van geld op een online wedaccount. Omdat er nauwelijks of geen transactiekosten aan iDeal verbonden zijn, bieden online bookmakers vaak extra hoge bonussen aan voor wedders die geld storten via iDeal. Gratis speeltegoed is zodoende een bijkomend voordeel als je betaalt via iDeal.

In de tweede plaats is iDeal een heel snelle betaalwijze. Bij zogeheten ‘e-wallets’ als Neteller en Skril dien je meerdere stappen door te lopen. Zo moet je bij het gebruik van deze virtuele portemonnees eerst geld van je bankrekening overmaken naar een Neteller- of Skrill-account voordat dat het kan worden gestort op je wedaccount. Bij een betaling met iDeal wordt het bedrag onmiddellijk verrekend en kun je meteen gaan wedden.

Ten derde is de veiligheid een belangrijk aspect waar iDeal een streep voor heeft op andere betaalmethodes. Betalen via iDeal gaat via een beveiligde verbinding van je bank. Derhalve kan niemand je gegevens zien laat staan aan je gegevens komen. Voorts bewaar je dankzij iDeal het overzicht. Het geld wordt namelijk rechtstreeks van je bankrekening afgehaald. Daardoor kun je op een gemakkelijke manier bijhouden hoeveel geld je aan weddenschappen besteedt.

Uitbetaling van de winst

In het pre-internettijdperk ging je naar een lokaal wedkantoor om een formulier te kopen. Dat wedformulier was het bewijs dat je een voorspelling had gedaan. In het geval een voorspelling juist was, werd het gewonnen geld uitgekeerd bij het tonen en inleveren van het wedformulier. De digitalisatie van het wedden heeft dit proces vereenvoudigd. Via een computer, laptop of smartphone kun je wedden waar je wil en wanneer je maar wil.

De uitbetalingen zijn dankzij de komst van het online wedden eveneens veranderd. Bij het merendeel van de bookmakers zijn de betalingen en uitbetalingen aan elkaar gekoppeld. Bij de meeste wijzen van betalen moet je een extra handeling verrichten om het gewonnen geld op je rekening overgemaakt te zien krijgen. Bij iDeal is dat niet het geval: indien je een uitbetaling aanvraagt, maakt de bookmaker het gewonnen bedrag direct over op je rekening.

Storten en wedden via iDeal biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere betaalmethoden. Bookmakers bieden deze wijze van betalen steeds vaker aan en dat aantal zal waarschijnlijk alleen nog maar toenemen aangezien iDeal voor de meeste Nederlanders het nummer één online betaalmiddel is.