18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Roemeense Europacupwinaar legt op tv uit hoe matchfixing werkt

Tim Giesbers

Op de Roemeense televisie heeft oud-voetballer Miodrag Belodedici uitgelegd hoe matchfixing in zijn werk gaat. De meeste spelers zul je niet horen over de manipulatie van de sport, maar de Roemeen vertelde hoe je het best een wedstrijd kan fixen zonder het publiek erachter te laten komen.

Belodedici speelde in zijn loopbaan voornamelijk voor Steaua Boekarest en Rode Ster Belgrado en met die twee clubs wist hij dan ook de Europacup I te winnen, in 1986 en 1991. Daarnaast speelde hij ook bij diverse Spaanse clubs en tussen 1984 en 2000 speelde hij 55 interlands met daarin 5 doelpunten.

Passeren

Nu vertelde de oud-verdediger op televisie, in het programma GSP Live, hoe je een wedstrijd moet fixen. “Je begint gewoon zoals in een normale wedstrijd. Je laat ze niet scoren. En als je kunt scoren, schiet je de bal erin. Maar dan moet je wel de tegenstander laten scoren.”

Op de vraag hoe je dat moet doen, legt Belodedici uit: “Het kan bij corners of vrije trappen. Maar je kunt ze ook gewoon niet aanvallen. Je wacht in plaats van dat je probeert de bal te veroveren. Als hij uiteindelijk draait en schiet, hou je je voet omhoog en laat je de bal passeren. De fans hebben dan niet door dat het is omgekocht.”

Waarheid

De Roemeen wilde niet vertellen in welke wedstrijden hij aan matchfixing heeft gedaan, maar hij gaf wel prijs dat het gaat om duels in zijn tijd bij Steaua Boekarest. Hij beaamde ook dat het in deze tijd nog steeds gebeurt: “Het is de waarheid, ook al is die niet leuk.”

Costin Ștucan, presentator van GSP Live, vertelde op zijn Twitteraccount dat hij ‘geschokt’ was over de uitspraken van Belodedici. Hij zei: “Het is een fantastische en aardige gozer, maar hij speelde in een smerige sport.”