18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Gibraltar krijgt steun Spanje over toekomst wedden

Tim Giesbers

Gibraltar heeft een voorlopig akkoord gesloten met Spanje om diverse banen in de wedindustrie te kunnen beschermen. De toekomst van wedden in het Britse overzeese gebied mag wel wat zekerheid krijgen na alle onduidelijkheid rondom de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie namelijk rond maart 2019 verlaten, maar over Gibraltar en de mensen die er werken is nog veel onzekerheid.

Forenzen

Op dit moment forenzen zo’n veertienduizend mensen per dag voor hun werk tussen Gibraltar en Spanje. Veel van hen zijn Spanjaarden die in Gibraltar werken in de wedindustrie. Nu het Verenigd Koninkrijk een deal gaat sluiten met de Europese Unie over de uittreding, is het nog onduidelijk wat er voor deze mensen gaat veranderen.

Gibraltar heeft nu dus een aparte overeenkomst gesloten met Spanje, waarmee het al vooruitloopt op de deal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Onafhankelijk van dat akkoord hebben de twee nu samen besloten dat de huidige onderlinge afspraken grotendeels hetzelfde zullen blijven.

Overhand

Fabian Picardo, eerste minister van Gibraltar, heeft volgens de Times of Malta gezegd dat het ‘gezond verstand de overhand heeft gekregen’. Hij meldt dat Gibraltar en Spanje gesprekken voeren en afspraken gemaakt hebben over zaken als de douane, de politie en het milieu.

De Spaanse minister-president Pedro Sanchez spraak eerder deze week op een bijeenkomst van de Europese Unie. Hier beloofde hij dat zijn land Gibraltar niet zal gebruiken als stok achter de deur als inzet bij de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk wat betreft de Brexit.