18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Politie rolt gokkantoor in Wassenaar op

Vincent Krabbendam

Informatie in een politieonderzoek over illegale gokpraktijken leidde de recherche onlangs naar een kantoorpand aan de Verlengde Hoge Klei in Wassenaar. De politie hield in het pand vijf verdachten aan en nam diverse zaken in beslag.

De politie viel aan het begin van de middag het pand binnen en hield daar de verdachten aan. Eén van hen is aangemerkt als de hoofdverdacht: een 55-jarige inwoner van Wassenaar. De overige verdachten zijn twee mannen van 28 en 51 jaar en twee vrouwen van 16 en 28 jaar. Zij zijn allemaal afkomstig uit Wassenaar.

In het pand aan de Verlengde Hoge Klei zou het kantoor gevestigd zijn van waaruit illegale gokpraktijken op het gebied van onder meer sportwedstrijden werden geleid. De politie nam diverse gegevensdragers, zoals computers en telefoons, in beslag. Daarbij hield het echter bepaald niet op: de politie nam tevens een bedrag van meer dan 10.000 euro, een stroomstootwapen, pepperspray, illegaal vuurwerk, harddrugs en diverse patronen in beslag.

De hoofdverdachte, de 55-jarige man, zit nog vast en is inmiddels voorgeleid aan de rechtercommissaris. De andere vier zijn na verhoor in vrijheid gesteld, maar blijven nog wel verdachte in het onderzoek. De inval gebeurde in samenwerking met de Kansspelautoriteit, de organisatie die is belast met het toezicht op de Nederlandse markt voor kansspelen.

Die organisatie liet onlangs weten dat er samen met gemeenten, politie en de Belastingdienst regelmatig en succesvol wordt opgetreden tegen het illegaal wedden op sport door middel van zogenaamde gokzuilen. De Kansspelautoriteit heeft bijvoorbeeld in november vorig jaar een boete van ruim 370.000 euro opgelegd aan de eigenaren van een illegaal sportwedkantoor in Rotterdam. Deze boete werd opgelegd omdat de eigenaren illegale gokzuilen in hun zaak hadden staan en zich voordeden als een legale organisatie. Voor de vijftien computers, die te omschrijven zijn als gokzuilen waarop sportweddenschappen kunnen worden afgesloten, is een boete van in totaal 123.750 euro opgelegd.