18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Onderzoek naar weddenschappen rond afscheid John Terry

Vincent Krabbendam

De manier waarop Chelsea afgelopen weekend afscheid nam van zijn legendarische speler John Terry krijgt wellicht nog een staartje. De verdediger werd in de 26ste minuut gewisseld, een directe verwijzing naar zijn rugnummer. Blijkbaar geen vergezochte symboliek, want aan de wissel hebben verschillende gokkers een zakcentje verdiend, zo meldt de BBC.

Eerder was er al het nodige te doen over de manier waarop het afscheid van Terry werd geregeld. Hij sprak namelijk samen met zijn trainer Antionio Conte af dat hij in minuut 26 van de wedstrijd tegen Sunderland gewisseld zou worden. Ook de tegenstander werkte hier aan mee. Alan Shearer en Garth Crooks, bekende analisten van de BBC, waren kritisch op deze handelswijze omdat het, in tegenstelling tot een wissel vlak voor het einde, een wedstrijd flink kan beïnvloeden.

Maar sommige volgers van de sport die wel van een gokje houden, zagen de symbolisch geladen wissel blijkbaar ook al aankomen. Daarbij gaat het niet om enorme bedragen. Maar de FA heeft wel navraag gedaan naar wedpatronen omtrent de wissel in de 26ste minuut, en daarbij zijn in elk geval enkele duizenden ponden uitbetaald. In één geval ging het om een man die pas voor de tweede keer een weddenschap afsloot. Een ander had nog een discussie met de bookmaker: de wissel werd in minuut 26 aangekondigd, maar Terry ging pas twee minuten later van het veld. De bookmaker deed niet onsportief en betaalde gewoon uit.

Het is waarschijnlijk een te kleine zaak om echt grote gevolgen te hebben en als zware matchfixing te worden gekenmerkt. De kans is zeer klein dat er matchfixing aan ten grondslag ligt. Het ging om een opzetje tussen trainer, speler en twee ploegen. De intenties waren goed; de uitvoering is achteraf bezien misschien wat onhandig. Maar het feit dat de FA navraag heeft gedaan bij de bookmakers, geeft wel aan hoe serieus de voetbalbond het bestrijden van matchfixing neemt. Door gelijk te handelen wordt daarin ook een duidelijk signaal afgegeven.