18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 tips voor live wedden op voetbal

Dirk Maas

Een voetbalwedstrijd bekijken kan op zich al meeslepend zijn, live wedden op voetbal maakt het volgen van een match dubbel zo enerverend. De mogelijkheid om live te wedden op voetbal deed aan het begin van deze eeuw zijn intrede. Sindsdien zijn de wedopties alleen maar uitgebreider en gevarieerder geworden.

Live wedden op voetbal vergt een andere strategie dan vooraf wedden. In dit artikel komen 5 tips voor deze vorm van wedden aan bod.

1. Doe research vooraf

Lukraak wedden zonder enige kennis van zaken is niet aan te bevelen. Wil je een weddenschap succesvol laten verlopen, dan moet je zo veel als mogelijk het toeval uitsluiten. Evenals in geval van een reguliere weddenschap doe je er goed aan om van tevoren het nodige onderzoek te doen.

Het vooraf research doen bestaat in de eerste plaats uit het raadplegen van diverse betrouwbare sites. Die geven informatie over de stand van zaken van een team en plaatsen video’s van persconferenties waarin coaches mogelijk hun opstelling prijsgeven. In de tweede plaats kijk je iedere dag regelmatig naar het overzicht van geblesseerden. Ten derde is het raadzaam de recente onderlinge statistieken te raadplegen.

Dankzij dit voorwerk heb je alle informatie kant en klaar. Nu kun je je helemaal richten op wat er live gebeurt. Je hebt tijd om te bepalen welke live weddenschappen interessant zijn.

2. Beperk je tot één duel tegelijk

Aangezien er doorgaans veel voetbalduels tegelijkertijd worden gespeeld is het verleidelijk om op meerdere wedstrijden tegelijkertijd live te wedden. Toch is het beter je te beperken tot live wedden op één duel. De vele extra wedopties bij het live wedden eisen nogal wat van je concentratievermogen.

Naast het volgen van het verloop van de wedstrijd heb je eveneens oog voor de quoteringen, die elk moment kunnen veranderen. Dat vergt veel energie. Het wedden op meerdere liveduels tegelijkertijd is nog zwaarder en kan ertoe leiden dat je belangrijke momenten of lucratieve quoteringen mist.

Derhalve is het beter, zeker als beginnend wedder, om op één livewedstrijd te wedden. Je bent er dan van verzekerd dat je niets mist en daardoor ben je iedere minuut op de hoogte van de aantrekkelijkste quoteringen. Inzetten op meerdere weddenschappen tegelijkertijd is eigenlijk overbodig omdat de live wedmogelijkheden bij één duel al vele malen groter zijn in vergelijking met het met plaatsen van een reguliere bet.

3. ‘Timing is everything’

Kenmerkend voor live wedden zijn de immer fluctuerende quoteringen. Ingrijpende voorvallen als rode kaarten of geblesseerde spelers en minder grote veranderingen als wisseling van balbezit zorgen voor een schommeling in de quoteringen.

Om profijt te hebben van live wedden, is het van belang om te schaven aan je timing van inzetten. Idealiter slaag je erin om in te zetten op het moment dat de quoteringen van jouw beoogde weddenschap omhoog gaan.

Oefening baart kunst, die wijsheid gaat ook op voor live wedden. Hoe vaker je hebt ingezet bij één bepaalde bookmaker hoe meer je vertrouwd raakt met de momenten waarop de quoteringen op en neer golven en de beste momenten waarop je een bet kunt plaatsen.

Zelf reeds een quotering in je achterhoofd hebben en pas inzetten als deze quotering zich voordoet, is een hulpmiddel dat van pas kan komen.

4. Leef je in de gedachtenwereld van spelers en trainers in

Louis van Gaal hanteerde in zijn periode als Ajax-coach de term ‘imagineren’: zijn spelers moesten een wedstrijd in hun hoofd minimaal al tien keer gespeeld hebben voordat ze het veld betraden.

Een dergelijke strategie is een tip voor het wedden op live voetbal. De kunst is je te kunnen verplaatsen in de gedachtenwereld van spelers en trainers. Wat is de stijl van een bepaalde trainer? Denkt hij aanvallend of juist defensief? Bij duels van trainers die de nul heilig vinden en met minimalistisch voetbal vaak met 1-0 winnen is de live weddenschap ‘ploeg wint zonder tegendoelpunt’ interessant.

Belangrijk is ook te letten op de prestaties van individuele spelers. Sommige spelers zitten goed in hun vel omdat ze een aantal duels op rij tot scoren komen. Ze zijn energiek, maken acties waardoor ze doelgevaar stichten en zijn hun directe tegenstanders vaak te snel af. Deze spelers zijn interessant voor de live weddenschap ‘wie scoort er in de wedstrijd’ of ‘wie maakt het eerste doelpunt’ en ‘wie maakt de laatste goal’.

5. Omgooien van je positie om eventueel verlies te beperken of mogelijke winst te vergroten

Positie omgooien houdt in dat je jouw eventueel verlies beperkt of je mogelijke winst vergroot door in te zetten op een tegenovergestelde weddenschap. Met het plaatsen van een dergelijke ‘tegenbet’ kun je jezelf de mogelijkheid verschaffen om een eerdere weddenschap te neutraliseren.

Indien je eerst ingezet hebt op winst van het ene team, kun je met een weddenschap op het andere team de zaak in evenwicht brengen. Je resultaat komt dan rond de nul uit.

Live wedden is een goede manier om jouw positie om te gooien. Je volgt de wedstrijd, vergaart kennis daarover en daardoor kun je nagaan of een eerdere voorspelling juist was. Dreig je een weddenschap te verliezen, dan is het aan te raden je verlies te beperken. Met een tegenovergestelde weddenschap is het mogelijk een verlies af te wenden en zelfs in winst om te zetten.