18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Panama stopt met belasting van 5,5 procent op wedwinsten

Tim Giesbers

De Gaming Control Board (JCJ) van Panama heeft aangekondigd dat de controversiële belasting van 5,5 procent op wedwinsten afgeschaft gaat worden. Onder deze wedwinsten valt ook het terug uitbetalen van het door consumenten ingelegde bedrag. Deze belasting werd in 2015 ingevoerd door de Panamese overheid.

Het afschaffen van de belasting zou volgens de autoriteiten kunnen leiden tot een boost voor het toerisme in het land. Dit zou ook meer internationale mensen trekken naar de kansspelen in het Midden-Amerikaanse land. De JCJ maakte ook bekend te komen met een nieuw verificatiesysteem voor het innen van belastingen.

Veto

“We gaan met deze maatregel de winsten in de nationale markten vergroten”, vertelt Manuel Sánchez, secretaris van de JCJ. “Door deze stap te zetten, samen met andere maatregelen, kunnen we zorgen voor een positieve impact op de complete nationale economie.”

Toen de belasting van 5,5 procent in 2015 werd ingevoerd, was er veel kritiek op vanuit de kansspelindustrie van het land. De Association of Gambling Operators (CCIAP) was zo boos over de invoering dat het destijds opriep tot een presidentieel veto van het wetsvoorstel.

Daling

In de eerste acht maanden van 2019 heeft de Panamese belastingdienst omgerekend zo’n 46,3 miljoen euro belasting opgehaald rondom kansspelen. Dit betekende een daling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In 2018 ging het namelijk om 69,6 miljoen euro. Dat betekent een daling van 33,2 procent.