18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Coach Wimbledon geschorst na overtreden wedregels FA

Tim Giesbers

AFC Wimbledon, uitkomend in de Engelse League One, heeft manager Wally Downes op non-actief gezet. Deze maatregel is een gevolg van de beschuldiging van wangedrag door de Engelse voetbalbond FA. Downes zou namelijk de wedregels van de Engelse bond hebben overtreden.

Volgens de FA heeft Downes tussen 30 november 2013 en 12 juli 2019 weddenschappen geplaatst op acht voetbalwedstrijden. Volgens regel E8 van de FA is het voor officials, stafleden en spelers verboden om te wedden op wedstrijden of competities die ook binnen de auspiciën van de FA vallen.

Informatie

Downes, die tussen 1979 en 1988 meer dan tweehonderd wedstrijden voor Wimbledon speelde, werd in november 2018 aangesteld als trainer bij de club. Hij heeft nu tot 4 oktober om een officiële reactie te geven op de aanklacht van de voetbalbond. Hierin mag hij bezwaar aantekenen tegen de beschuldiging.

AFC Wimbledon heeft zelf ook een verklaring gegeven over de situatie van Downes. Zij verwijzen naar regel E8b, die volgens de FA zou zijn overtreden. Hierin gaat het echter om mensen betrokken bij voetbal, die nog geheime informatie doorspelen aan derden die daarmee de wedmarkt opgaan. De bond noemde deze subregel zelf niet.

Reactie

“Gezien de ernst van de aanklacht van de FA heeft de club besloten Wally met onmiddellijke ingang te schorsen”, vertelt Wimbledon in het clubcommuniqué. “Dit geeft de club en de clubleiding de tijd om een nadere blik te werpen op de beschuldigingen. We zullen te zijner tijd met een uitgebreidere reactie komen.”