18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

‘Onverantwoorde’ reclames Coral en BetIndex verboden

Tim Giesbers

De Advertising Standards Authority (ASA) van het Verenigd Koninkrijk heeft twee advertenties van Coral Interactive en BetIndex gelabeld als onverantwoord. Deze twee reclames zouden consumenten aanzetten tot onverantwoord wedgedrag. Hierdoor mogen ze niet meer voorkomen in hun eigen vorm. De bedrijven hebben de instructie gekregen om hun marketingcommunicatie aan te passen.

Bonus

Coral Interactive, eigendom van GVC Holdings, werd op de vingers getikt voor een reclame voor de Bet and Get Club. Hier ontvangen consumenten op zondag een Free Bet van 5 pond wanneer ze van maandag tot en met zaterdag voor minimaal 25 pond weddenschappen hebben afgesloten.

Er kwamen een klacht bij de ASA binnen dat deze advertentie aan zou zetten tot onverantwoord wedden. Het aanbieden van een bonus wanneer je als consument elke week een bepaald minimumbedrag zou inzetten, kan volgens de klacht bij deze consumenten leiden tot het meer geld inzetten dan eigenlijk de bedoeling was.

Inkomen

BetIndex, eigenaar van Football Index, kreeg ook een reprimande. Bij dit bedrijf ging het om een video waarin werd uitgelegd hoe Football Index gebruikt kan worden om meer geld te verdienen. Hier kwamen ook klachten over binnen. Volgens de klagers zou de video te veel aangeven dat Football Index een vorm van inkomen is en de risico’s van wedden negeren.

Volgens BetIndex is dit niet helemaal waar aangezien in de video ook wordt gezegd dat spelers hun inzet kunnen verliezen. De ASA was het wel eens met de klacht en vond dat de video meer leek op de reclame voor een investeringsmogelijkheid dan voor een wedkantoor. Daarmee zouden consumenten het kunnen zien als een mogelijk inkomen.