18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sportwedden in Frankrijk groeit opnieuw

Vincent Krabbendam

Het geldbedrag dat in Frankrijk op sportweddenschappen wordt ingezet, is in een jaar tijd flink gegroeid. Het is weliswaar de traagste groei in jaren, maar daar staat wel tegenover dat vorig jaar in dezelfde periode het EK voetbal in Frankrijk plaatsvond.

De cijfers zijn afkomstig van Arjel, de Franse toezichthouder op de gokmarkt. Uit die cijfers blijkt dat er in het tweede kwartaal van dit jaar een bedrag van 636 miljoen euro is ingezet op weddenschappen die zijn gerelateerd aan sportwedstrijden. In dezelfde periode een jaar eerder ging het nog om een bedrag van 585 miljoen euro. Daarmee is dus sprake van een groei van 9 procent.

102 miljoen euro

Vorig jaar vond van 10 juni tot en met 10 juli het EK voetbal in Frankrijk plaats. Veruit de meeste duels van dat toernooi werden in de maand juni gespeeld, dus nog in het tweede kwartaal van 2016. Bovendien was het voor de Fransen een toernooi in eigen land, en dus extra aantrekkelijk om eens een gokje te wagen. Dat gebeurde dan ook redelijk veel. In juni werd er door de Fransen 102 miljoen euro op wedstrijden van het EK ingezet. Met de wedstrijden in juli er bij was dat zelfs 141 miljoen.

Groei afgezwakt

Dit tweede kwartaal was zo’n groot sportevenement er niet. Natuurlijk zijn er de jaarlijks terugkerende evenementen, zoals onlangs de Tour de France. Maar het Franse gokwezen moest het in de maanden april , mei en juni doen zonder een toernooi als het EK voetbal. Al met al is de groei van al het gokken daardoor wel afgezwakt ten opzichte van vorige jaren. Dat er in het EK-loze tweede kwartaal van dit jaar over de gehele linie (inclusief paardenrennen en poker) nog 22 procent groei werd gerealiseerd, mag daarom best een goede ontwikkeling worden genoemd.