18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Levenslange schorsingen voor twee Russische tennissers

Tim Giesbers

De International Tennis Integrity Agency (ITIA), de onafhankelijke organisatie die voorheen bekend stond als de Tennis Integrity Unit (TIU), heeft levenslange schorsingen uitgedeeld aan de Russische tennissters Sofia Dmitrieva en Alija Merdeeva voor matchfixing.

Dmitrieva bereikte op het hoogtepunt van haar carrière plek 1191 op de wereldranglijst van de WTA qua enkelspel en plek 939 op de dubbelspelranglijst. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan zes matchfixing-incidenten en niet hebben meegewerkt aan een onderzoek.

Voor Merdeeva geldt dat ze iets hogere noteringen had tijdens haar carrière. Op de lijst voor enkelspelers stond de Russische ooit op plek 928 en qua dubbelspel bereikte ze plek 644. Zij is betrokken geweest bij twee incidenten wat betreft matchfixing.

Team

Sterker nog: uit het onderzoek is mede gebleken dat de twee speelsters zelfs in twee wedstrijden samen een team vormden in een wedstrijd in het dubbelspel. Het is echter niet in het onderzoek naar voren gekomen dat ook in deze wedstrijd de regels overtreden zijn.

Sancties

Beide speelsters worden beschuldigd van dezelfde overtreding, namelijk het direct of indirect beïnvloeden van de uitkomst van een evenement. Daarnaast wordt Dmitrieva beschuldigd van het niet meewerken met het onderzoek van het ITIA. Zo zou ze geen getuigenis willen afleggen.

Door de sancties mogen de twee Russische sportsters niet langer deelnemen aan een tennisevenementen die zijn georganiseerd of geautoriseerd door officiële tennisbonden. Ook mogen ze niet in een andere functie een rol spelen tijdens deze toernooien.