18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Letland lanceert haar eerste zelfuitsluitingssysteem

Tim Giesbers

Het eerste Letse zelfuitsluitingssysteem is gelanceerd. Hier kunnen consumenten uit Letland zichzelf aanmelden en daarmee twaalf maanden uitgesloten worden van deelname aan kansspelen. Verantwoordelijk voor het systeem is de Lotteries and Gambling Supervisory Authority (IAUI). Op 1 januari ging het van start.

Het zelfuitsluitingssysteem richt zich zowel op online kansspelen, als op fysieke locaties om aan kansspelen te doen. Letse consumenten hebben twee manieren om zich aan te melden. Ze kunnen zich online inschrijven of bij een fysieke kansspelaanbieder aanmelden, in persoon of via een brief.

Beschermen

De IAUI licht de start van dit systeem toe: “Het doel van de database is om consumenten te beschermen en het mensen het recht te geven om zich te onthouden van buitensporige wedactiviteiten. De uitsluiting is van toepassing op alle wettelijke kansspelen en loterijen.”

Letland is al langer bezig om consumenten beter te beschermen tegen de mogelijke gevaren die gepaard gaan met kansspelen. Zo heeft de autoriteit aan het einde van vorig jaar al mensen de kans gegeven om een door de staat betaalde psychologische support te krijgen. Hier hebben 127 consumenten gehoor aan gegeven.

Belastingen

In november maakte het parlement van Letland bekend om bepaalde belastingen op kansspelen te willen verhogen. Hierbij zou het voornamelijk gaan om gokmachines, roulette, kaart- en dobbelspellen. Casino’s moeten voor deze spellen een hoger basistarief betalen om ze überhaupt aan te mogen bieden.