18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kuipers bij bookmakers een van de favorieten voor WK-finale

Tim Giesbers

Björn Kuipers is een van de favorieten bij bookmakers om de leiding te hebben bij de finale van het wereldkampioenschap in Rusland. Op 15 juli nemen de laatste twee ploegen van het toernooi het tegen elkaar op het Luzhniki Stadion in Moskou en de Nederlander zou deze wedstrijden zomaar kunnen fluiten.

Bij veel bookmakers staat de Oldenzaler bij de bovenste plekken qua quoteringen. Ook Milorad Mažić staat daarbij. De Servische scheidsrechter leidde op 26 mei ook al de finale van de Champions League tussen Liverpool en Real Madrid. Kuipers had een week daarvoor de Europa Leaguefinale tussen Olympique Marseille en Atlético Madrid toebedeeld gekregen.

Bij sommige bookmakers heeft Kuipers een quotering van ronde de 5.00. Andere concurrenten, die ook een hoge notering hebben, zijn naast Mažić (10.00) ook de Turk Çüneyt Çakir (6.00), de Colombiaan Wilmar Roldán (8.00) en de Duitser Felix Brych (10.00). Brych zal het meeste last hebben van zijn nationaliteit van deze vijf. Duitsland is een van de favorieten voor de eindzege en de scheidsrechter van de WK-finale mag niet uit het land komen van een van de vier halve finalisten.

Oranje gooide roet in eten

Kuipers ziet, samen met zijn vaste assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, de WK-finale als het ultieme doel. Vier jaar geleden was hij naar eigen zeggen dichtbij. Hij leidde twee groepswedstrijden en de achtste finale tussen Colombia en Uruguay. Hierna leek hij in beeld te zijn voor de finale.

Het Nederlands elftal gooide uiteindelijk roet in het eten. “Er is toen tegen ons gezegd dat we in alle rust konden rekenen op de finale. Maar toen Oranje doorbekerde naar de halve finale was het einde verhaal. Dat was zeker een klap voor ons”, vertelde de scheidsrechter tegen Sportnieuws.

“Zou een droom zijn”

Hij is blij met de mooie quoteringen rondom de aanstelling voor de finale. “Dat betekent toch dat ze veel vertrouwen in me hebben? Dat klinkt mooi. Het zou een droom voor me zijn”, zegt hij in gesprek met RTV Oost. Een WK-finale zou voor Kuipers de achtste internationale finale zijn na finales van het EK –21 in 2009, de UEFA Supercup in 2011, de Europa League in 2012/13, de Confederations Cup 2013, de Champions League in 2013/14, het WK –20 in 2017 en de Europa League 2017/18.