18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Scheidsrechter geweerd van WK na matchfixingpoging

Tim Giesbers

De internationale voetbalbond FIFA heeft besloten scheidsrechter Fahad Al Mirdasi van de lijst te schrappen voor het aanstaande WK voetbal in Rusland. De leidsman werd namelijk in zijn vaderland Saoedi-Arabië beschuldigd van matchfixing en later ook schuldig bevonden.

Al Mirdasi is al sinds 2011 internationaal scheidsrechter namens de FIFA en de Aziatische voetbalbond AFC. Tussen 2011 en nu had hij de leiding in achttien interlands. Ook was hij actief op het Aziatisch kampioenschap voetbal in 2015 en op de Confederations Cup 2017, waar hij Mexico – Rusland en Portugal – Mexico floot.

Bekerfinale

Na de Confederations Cup vorig jaar werd hij nu opnieuw door de scheidsrechtercommissie van de FIFA uitgekozen om ook actief te zijn op het WK in Rusland, maar deze uitnodiging is nu ingetrokken nadat hij een levenslange schorsing heeft gekregen na een matchfixingzaak in Saoedi-Arabië.

Volgens het internationale persbureau AP heeft de Saoedische voetbalbond Al Mirdasi geschorst omdat hij aan de teams in de finale van de bekerfinale in het land had aangeboden tegen geld de wedstrijd te willen beïnvloeden. Dit was genoeg reden om hem een levenslange schorsing te geven.

Nieuwe grensrechters

Naast Al Mardasi zijn ook zijn twee landgenoten van de lijst geschrapt, de assistent-scheidsrechters Mohammed Al-Abakry en Abdulah Al-Shalwai. Er wordt geen vervanger voor Al Mardasi opgeroepen, maar wel kiest de FIFA voor twee nieuwe grensrechters. Hasan Al-Mahri (Verenigde Arabische Emiraten) en Hiroshi Yamauchi (Japan) versterken het keurkorps van scheidsrechters.