18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Kabinet geeft illegale wedaanbieders nieuwe kans

Tim Giesbers

Online bookmakers die illegale weddenschappen aanbieden hoeven niet per se te vrezen voor een straf, maar krijgen nog een kans van het kabinet. Dit maakte minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming bekend in een brief. Hij wil dat deze illegale aanbieders in de toekomst kans maken op een vergunning voor legaal wedden.

De Tweede Kamer wilde het juist anders zien. Diverse partijen pleitten ervoor dat illegale aanbieders uitgesloten worden van het krijgen van een nieuwe vergunning in de toekomst. Op dit moment is Toto, onderdeel van de Nederlandse Loterij, de enige aanbieder van online sportweddenschappen in Nederland.

Wetsvoorstel

Een wetsvoorstel ligt bij de Eerste Kamer, die daar na het zomerreces over gaat spreken. Als dit voorstel door dit orgaan heen komt, wordt het mogelijk voor andere aanbieders om zich aan te melden voor een vergunning. Die kunnen ze pas krijgen wanneer ze aantonen verantwoord om te gaan met het tegengaan van verslavingen en akkoord gaan belasting te betalen.

Het doel van dit voorstel is om de Nederlandse consumenten beter te kunnen beschermen tegen eventuele gevaren van wedden. Daarnaast kan de staat meer belastinginkomsten genereren bij bedrijven, die nu vanwege hun illegale status, geen cent belasting afdragen aan de schatkist.

Uitsluiten

Partijen in de Tweede Kamer hoopten dat het kabinet de nu nog illegale buitenlandse aanbieders harder aan zou pakken door hen uit te sluiten van een toekomstige vergunning. Op deze manier hopen zij dat de illegale wedkantoren hun diensten afsluiten voor de Nederlandse consumenten.

Minister Dekker kiest ervoor om deze straf niet uit te spreken. Diverse bronnen gaven al aan dat de kans groot dat de illegale bookmakers toch actief zullen blijven en hiermee nog steeds geen belasting betalen ondanks de onverminderde populariteit.