18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Onderzoek naar reclames William Hill en Bet365

Tim Giesbers

De Britse Advertising Standards Authority (ASA), de advertentiewaakhond van het Verenigd Koninkrijk, gaat onderzoek doen naar WK-gerelateerde advertenties van William Hill en Bet365. Dit onderzoek is een gevolg van diverse klachten over deze reclames. Zou zouden er klachten zijn binnengekomen over het aantal getoonde advertenties.

Tijdsdruk

De ASA kreeg tijdens de vier weken van het WK voetbal 115 klachten over wedadvertenties binnen. Dat is meer dan vier keer zoveel als in de maand voorafgaand aan het eindtoernooi. Het onderzoek zou voornamelijk gaan over advertenties van William Hill en Bet365 waarbij tijdelijk hogere quotes werden aangeboden.

Afgelopen februari werden nieuwe richtlijnen opgesteld over advertenties van wedkantoren. Zo wordt bookmakers gewaarschuwd consumenten niet onder tijdsdruk te zetten om te gaan wedden, door bijvoorbeeld ‘Bet Now!’ in een advertentie te zetten tijdens een live sportevenement. De ASA erkent dat tijdslimieten voor live sportweddenschappen wel degelijk opgenomen moeten worden in advertenties.

Onverantwoord

Een woordvoerder van de ASA zegt: “Het merendeel van de klachten tijdens het Wereldkampioenschap ging over het aantal advertenties dat te zien was in deze periode. Consumenten vinden ook dat deze reclames niet te zien zouden moeten zijn wanneer kinderen televisie kijken. Dat vinden zij onverantwoord en ongepast.”

“We reguleren niet het aantal advertenties dat te zien is, maar we kunnen wel met onze richtlijnen op kinderprogramma’s wijzen. Zo zijn wedreclames al verboden rondom programma’s die direct gericht zijn op kinderen. Wedstrijden op het WK voetbal vallen hier echter niet onder.”

Autobranche

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Sheffield, Box of Broadcasts en The Guardian was zeventien procent van alle advertenties tijdens het WK voetbal van wedkantoren. In totaal zouden de reclames optellen tot een gezamenlijke tachtig minuten. De autobranche eindigde tweede met zestig minuten.