18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Gids voor wedden op de Boat Race

Dirk Maas

Eén van de vele sporttradities die Groot-Brittannië rijk is, is de Boat Race. Deze befaamde roeiwedstrijd tussen de universiteitssteden Cambridge en Oxford werd in 1829 voor het eerst gehouden.

Cambridge zegevierde 83 keer, Oxford 80 maal en één keer was er sprake van een ‘dead heat’, in het Nederlands: ‘onbeslist’. De mannenrace vormt het hoogtepunt van de dag, maar er staan ook andere aansprekende roeiwedstrijden op het programma op zondag 7 april 2019. Diverse online bookmakers bieden verschillende weddenschappen aan die betrekking hebben op de Boat Race. Die komen in dit artikel aan bod.

Programma Boat Race

De Boat Race, traditiegetrouw gehouden op de rivier de Theems, vindt plaats op zondag 7 april. De race voor de vrouwen begint om 15.10u. Nederlandse tijd. De mannenrace volgt een uur later, 16.10u. derhalve. De afstand die zowel bij de vrouwen als mannen moet worden afgelegd, is 6,8 kilometer. De verwachte racetijd bij de mannen ligt tussen de 17 en 19 minuten. Oxford draagt donkerblauwe roeikleding, Cambridge is in het lichtblauw gestoken.

De BBC (BBC One) heeft de uitzendrechten. Wie liever online kijkt, zal ongetwijfeld via de zoekopdracht ‘Boat Race 2019 livestream’ een geschikt beeld vinden. De weersvoorspellingen voor de race zijn gunstig: amper kans op regen, redelijk zacht weer en van tijd tot tijd wat zon. Die zonnestralen zijn er voornamelijk op het tijdstip van de vrouwenrace.

Wedden op de winnaar van de Boat Race bij de mannen

Vanaf 2015 is het stuivertje wisselen geweest tussen Oxford en Cambridge. Oxford won in 2015 en 2017, Cambridge in de even jaren. De bookmakers zien Cambridge als grote favoriet voor 2019.

Cambridge heeft quoteringen die tussen de 1.15. en 1.40 liggen voor het winnen van de Boat Race 2019. De favorietenrol kan niet los worden gezien van de deelname van tweevoudig Olympisch kampioen James Cracknell. De 46-jarige Cracknell wordt de oudste deelnemer in de geschiedenis van de Boat Race. Hij domineerde tussen 1997 en 2004 met zijn teamgenoten de vier zonder: naast de Olympische titels in Sydney en Athene werd Cracknell drie keer wereldkampioen. Daarnaast behaalde hij drie wereldtitels in de twee zonder.

De winstkansen van Oxford, gelet op de quoteringen, worden een stuk lager ingeschat. De quotes voor winst van Oxford in de Boat Race 2019 liggen tussen de 3.50 en 5.50.

De kans dat de Boat Race onbeslist eindigt, bestaat eigenlijk niet, maar de bookmakers hebben er toch een aparte plaats voor ingeruimd. Wedden op een ‘dead heat’ heeft quoteringen die variëren van 100.00 tot 150.00.

Wedden op de bootlengte waarmee gewonnen wordt

Behalve de gebruikelijke outright bet met betrekking tot het wedden op de winnaar van de Boat Race, zijn er nog andere weddenschappen van toepassing op deze befaamde roeiwedstrijd.

Zo kan er gewed worden op de afstand waarmee Oxford of Cambridge wint. De meeste bookmakers leggen de grens bij 2 3/4 bootlengte (hierna: 2.driekwart bootlengte). Deze eeuw (dus vanaf 2000) won er 10 keer een boot met 3 of meer lengtes en 9 maal won een boot met 2.driekwart lengte.

Een quotering van 1.80 is weggelegd voor de weddenschap ‘Cambridge wint met 3 bootlengten of meer’. De weddenschap ‘Cambridge wint met 2.driekwart bootlengte of minder’ is gequoteerd op 3.00.

Oxford heeft een quotering van 5.00 voor het winnen met 2.driekwart bootlengte of minder. Een nog hogere quotering, namelijk 13.00, is er voor de weddenschap ‘Oxford wint met 3 bootlengtes of meer’.

Er zijn ook nog algemene weddenschappen wat betreft het wedden op de winnende afstand. Zo is er de weddenschap ‘winnende afstand: 3 lengten of meer’, die gequoteerd is op 1.67. De weddenschap ‘winnende afstand: 2.driekwart bootlengte of minder’ heeft een quotering van 2.10.

De bookmakers houden zelfs rekening met het haast niet voor mogelijk gehouden scenario dat beide boten exact gelijk finishen. Dan gaat het om de weddenschap ‘Winning distance: Dead Heat’, gequoteerd op 150.00.

Wedden op de winnende tijd, startpositie en het winnen van de toss

Ook voor het wedden op de winnende tijd hebben de online bookmakers weddenschappen ingeruimd. Voorspellen dat de winnaar na 17 minuten en 30 seconden of minder finisht, is gequoteerd op 2.10. Diezelfde quotering is er voor de weddenschap ‘winnaar finisht na 17 minuten en 30 seconden of langer’.

Deze eeuw (dus vanaf 2000) kwam het maar zes keer voor dat de winnende tijd van de Boat Race 17 minuten en 30 seconden of minder bedroeg. Veel hangt vanzelfsprekend af van de weersomstandigheden. Geen of weinig wind, zon of neerslag zijn factoren die meespelen. Daarom is het zaak de weerberichten voor Londen goed in de gaten te houden.

Andere ‘tijdweddenschappen’ hebben betrekking op de snelste en langzaamste tijd. Wedden op de langzaamste tijd ooit (namelijk meer dan 26 minuten en 5 seconden), wat niet erg waarschijnlijk lijkt, is gequoteerd op 50.00. Voorspellen dat het record van 1998 (16 minuten en 19 seconden) wordt verbroken, heeft een quotering van 17.00.

Er zijn twee startplaatsen voor de Boat Race: het noordelijke station Middlesex en het zuidelijke station Surrey. Er zijn dus 2 x 2 = 4 mogelijke uitkomsten voor de startpositie. Elke mogelijke startpositie heeft een quotering van 1.91. De ‘toss of the sovereign’ bepaalt aan welke kant van het rivierstation Cambridge of Oxford start. Zowel Cambridge als Oxford hebben een quotering van 1.91 voor het winnen van de toss.

Eén opmerkelijke weddenschap

De online wedkantoren houden met alles rekening, ook de haast niet voor mogelijk gehouden gebeurtenis dat één of geen van beide boten de finish niet haalt.

Zo is er de mogelijkheid te wedden op het zinken van de roeiboot: Oxford zinkt (quotering van 41.00), Cambridge zinkt (quotering van 41.00), één van beide boten zinkt (quotering van 21.00) en beide boten zinken (quotering van 250.00).

Er kan gewed worden op diskwalificatie van één van beide boten: diskwalificatie van Cambridge is gequoteerd op 26.00, dezelfde quotering is van toepassing op diskwalificatie van Oxford.

Andere races op zondag 7 april 2019

Zoals eerder vermeld begint de vrouwenrace op zondag 7 april om 15.10u. Nederlandse tijd. Net als vorig jaar is er Nederlandse inbreng in de Boat Race bij de vrouwen. Renée Koolschijn doet voor het tweede achtereenvolgende jaar mee namens Oxford.

In tegenstelling tot haar landgenote Joanneke Jansen, die in 2016 met Oxford won, heeft Koolschijn nog niet het zoet der overwinning kunnen smaken. Verrassend is dat niet aangezien Cambridge met 43 zeges ten opzichte van Oxford (30 overwinningen) in het voordeel is. Cambridge was ook de afgelopen twee jaar de beste. Oxford is echter deze eeuw de grote slokop met 13 zeges in 19 edities.

Quoteringen voor de vrouwenrace zijn nog niet bekend. Die zijn er momenteel evenmin voor de andere races, die net als de Boat Race voor mannen en vrouwen, op zondag 7 april 2019 wordt gehouden. Dat zijn namelijk de roeiwedstrijden voor de reserves bij de mannen en de vrouwen.

U kunt via zoekopdrachten in diverse zoekmachines of bij sites van de vele online bookmakers van dag tot dag kijken voor welke categorieën er weddenschappen van toepassing zijn op de Boat Race.