18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweden treeft op tegen excessief adverteren

Tim Giesbers

De Zweedse wedautoriteit Spelinspektionen heeft plannen om op te treden tegen het grote aantal advertenties in de Zweedse gereguleerde markt. De nationale waakhond is een deal met de Konsumentverket (de Zweedse consumentenbond) aan het formaliseren. Samen trekken de organisaties op tegen de advertenties.

De Spelinspektionen heeft momenteel geen duidelijke definitie van wat precies excessief adverteren inhoudt, maar volgens de autoriteit wordt dat in de loop der tijd wel duidelijker. Gelicenseerde aanbieders op de wedmarkt krijgen het advies om contact op te nemen met de Konsumentverket voor hulp bij het modereren van het aantal advertenties.

Schorsing

Wanneer deze regeling definitief is ingesteld, is het volgens de Spelinspektionen mogelijk om met terugwerkende kracht sancties op te leggen aan licentiehouders die in het verleden de regels hebben overtreden. Dit kan zijn in de vorm van een officiële waarschuwing, financiële boete of, in de meest extreme gevallen, schorsing of inname van de licentie.

“Een schending van het gebod op advertentiematiging wordt als een ernstige overtreding beschouwd”, legt de Spelinspektionen uit. “De hoogte van de straf die daarvoor opgelegd kan worden is afhankelijk van meerdere factoren. Hieronder valt bijvoorbeeld de lengte van de periode waarin de regels werden overtreden.”

Bonusaanbiedingen

Door deze aanpak gaan de Spelinspektionen en de Konsumentverket nauwer samenwerken. Vanaf 1 januari 2019, toen de vernieuwde gereguleerde wedmarkt in Zweden van start ging, zijn de twee organisaties samen verantwoordelijk voor het reguleren van marketing op de wedmarkt.

Door deze samenwerking krijgen de twee aparte verantwoordelijkheden van elkaar. De Konsumentverket houdt overzicht op het modereren van marketing, het adverteren richting mensen die zichzelf hebben uitgesloten en het bijhouden van leeftijden van spelers. Ook is het verantwoordelijk voor de hulplijn voor consumenten. De Spelinspektionen focust zich op productgerelateerde advertentie, bonusaanbiedingen en sponsordeals.