18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Filipijnse president weigert verbod op online kansspelen

Tim Giesbers

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft gezegd dat hij geen verbod op online kansspelen gaat instellen in het Aziatische land. De Chinese overheid zou druk op hem zetten om dit verbod in te stellen, maar Duterte zwicht niet voor die druk, die hem tijdens een staatsbezoek werd opgelegd.

Duterte was vijf dagen lang op staatsbezoek in China, waar hij een onderhoud had met de Chinese president Xi Jinping. Xi heeft Duterte verzocht een verbod op online kansspelen in te stellen, maar na zijn terugkeer gaf de Filipijnse president op een persconferentie aan dat het zou resulteren in een verlies aan banen.

Honger

“Ik heb besloten dat we het nodig hebben”, vertelde Duterte over zijn beslissing. “Velen zouden hun banen verliezen.” Wel gaf de president nog een waarschuwing aan de illegale aanbieders in het land. Ook riep hij alle online aanbieders op om netjes belasting te betalen en hij zei dat deze bedrijven alleen bestaan voor hun banen.

Hij vervolgde zijn relaas: “Er is niet veel werk in de Filipijnen. Wanneer we meer ontwikkeling hebben doorgemaakt als land hebben we veel meer banen en dan zou deze discussie niet bestaan. Op dit moment kan ik weinig veranderen. Mensen hebben honger en we moeten hen niet afvallen als overheid.”

Licenties

China oefent al langer druk uit op landen in Zuidoost-Azië om online kansspelen volledig aan banden te leggen. De Filipijnse autoriteit Amusement and Gaming Corporation (PAGCOR) maakte eerder al wel bekend dat er geen nieuwe licenties worden uitgereikt aan aanbieders uit het buitenland. Dit werd met gejuich ontvangen in China, waar men nog wel een stapje verder wil gaan. Duterte gaat hier dus niet in mee.