18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sportwedden basis: weddenschap, odds, inzet en uitbetaling

Joris Gemen

Het afsluiten van sportweddenschappen is erg populair vandaag de dag. Je zet een gewenst bedrag in en het afwachten of het goed gaat uitpakken kan beginnen. Hoe gaat dit nu eigenlijk precies in zijn werk en waar moet je allemaal rekening mee houden? In dit artikel gaan we dieper in op het sportwedden en wat daar allemaal bij komt kijken. We doen dit door te kijken naar vier basisbegrippen in het sportwedden: weddenschap, odds, inzet en uitbetaling.

Weddenschap

Laten we bij het begin beginnen: de weddenschap. De weddenschap is een brede term binnen de wereld van het sportwedden. Onder een weddenschap valt de keuze van de persoon voor een bepaalde weddenschap, de hoogte van de inzet en de quotering die aan een weddenschap verbonden is.

Soort weddenschap

Bij het afsluiten van sportweddenschappen kun je ervoor kiezen om 1 weddenschap af te sluiten. Je zet dan een vast geldbedrag op een bepaald gegeven en dat is het dan.

Als je nou denkt dat het afsluiten van 1 sportweddenschap niet de moeite waard is, kun je er ook voor kiezen om een combinatieweddenschap of een systeemweddenschap af te sluiten.

Even in het kort: bij een combinatieweddenschap zet je een bepaald geldbedrag in op meerdere weddenschappen. Voorwaarde: je moet alle weddenschappen goed hebben om te winnen. We hebben een handig artikel klaarstaan waarin deze variant van wedden wordt toegelicht.

Bij een systeemweddenschap combineer je ook meerdere voorspellingen in een meervoudige weddenschap, maar het verschil met een combinatieweddenschap is het feit dat je niet alles goed hoeft te hebben om te winnen. Ook bij de systeemweddenschappen hebben wij een uitlegartikel.

Welke varianten zijn er?

In de wereld van het sportwedden kennen we vele soorten weddenschappen. Het meest gangbare is wedden op het verloop/afloop van een sportwedstrijd. In het jargon van het wedden noemen we dit de ‘1×2’-weddenschap. 1 staat voor winst voor het thuisspelende team, x staat voor een gelijkspel en 2 staat voor winst voor het uitspelende team.

De meest voorkomende weddenschap die op de ‘1×2’-weddenschap volgt is de under-over-weddenschap. Deze weddenschap gaat specifiek in op het scoreverloop in een sportwedstrijd. Zo kun je wedden op het gegeven dat er meer dan 3.5 doelpunten gaan vallen in een wedstrijd. Met 3.5 doelpunten wordt dan bedoeld dat er 3 goals of meer gaan vallen. Bij deze weddenschap betreft het het totale aantal doelpunten van beide teams. Het is dus niet zo dat je wedt op 3 goals of meer van alleen partij 1 of partij 2. Voor een meer uitgebreide uitleg over deze wedvariant hebben we dit artikel voor je klaarstaan.

Wedden op het aantal doelpunten van een specifiek team is daarentegen wel mogelijk. Je kunt dan kiezen tussen de optie ‘Hoeveel doelpunten scoort team 1’ en de optie ‘Hoeveel doelpunten scoort team 2’. De keuzemogelijkheden variëren van 0 doelpunten, 1 doelpunt, 2 doelpunten tot 3+ doelpunten.

Naast de bovenstaande weddenschappen zijn er nog meer opties waarvoor je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan wedden op het gegeven dat beide teams wel of niet scoren of dat team 1 of team 2 wint zonder tegendoelpunt. Voor een nog uitgebreidere uitleg over de under/over-weddenschap verwijzen we je graag door naar dit artikel.

Quoteringen

Nu we het gehad hebben over de verschillende soorten weddenschappen die je tegen kan komen, gaan we over op de quoteringen die aan deze weddenschappen verbonden zijn. Dit zijn de getallen die, in de meeste gevallen, direct naast de wedoptie staan. Stel dat de quoteringen, ook wel odds genoemd, bij een weddenschap 2.36 en 5.50 zijn, dan krijg je dus 2.36 euro of 5.50 euro maal het aantal ingelegde euro’s.

Kansen inschatten

De quoteringen hangen nauw samen met de vooraf geschatte kansen van de bookmakers. Het is zo dat hoe hoger de quotering is, hoe minder reëel de kans op slagen is. Zo zal de quotering bij bijvoorbeeld de wedstrijd Ajax – Fortuna Sittard voor een overwinning van Ajax vele malen lager zijn dan de quotering voor een overwinning van Fortuna Sittard. Het krachtsverschil tussen deze twee ploegen speelt dus een grote rol in de totstandkoming van de quoteringen.

Is het dus helemaal niet verstandig om op een weddenschap met een hoge quotering in te zetten? Nee, zeker niet. Dat blijkt wel uit dit artikel, waarin een aantal voorbeelden langskomen van mensen die hoge bedragen hebben gewonnen met, op het eerste gezicht, onwerkelijke weddenschappen.

Inzet

Je zet bij een weddenschap altijd in met een bepaald geldbedrag. De wedkantoren hanteren een minimumbedrag en een maximumbedrag. Zo hanteren ze bij Toto een minimumbedrag van €1 en een maximumbedrag van €1000.

Om de weddenschap te kunnen plaatsen maak je allereerst een account aan. Op dat account zet je dan vervolgens een geldbedrag en daarmee kun je gaan inzetten op weddenschappen.

Uitbetaling

Als je dan eenmaal de euforie door je lichaam voelt stromen, omdat je voorspelling is uitgekomen, is het tijd om je gewonnen geld te incasseren. Bij Toto heb je twee manieren om je geld in ontvangst te nemen. Je kunt het ter plekke in een daarvoor bestemde winkel ontvangen of je kunt het online ontvangen.

In de winkel betaalt de winkelier je in de meeste gevallen meteen uit. Bij een bedrag dat hoger is dan €449 is er een kansspelbelasting van 30.1% verplicht. Deze kansspelbelasting is ook van toepassing bij het uitbetalen dat online gebeurt.

Als je je weddenschap online heb afgesloten, dan kun je het geld rechtstreeks naar je account laten storten. Bij je account heb je de optie opwaarderen (aanvullen van je portemonnee) en de optie uitbetalen. Je kunt laten uitbetalen vanaf een bedrag van €5. Als je meer dan €5 hebt gewonnen, dan kun je zelf bepalen hoeveel je van dat bedrag wil laten uitbetalen. Als het bedrag lager dan €449 is, dan krijg je het de volgende dag in je zogeheten wallet gestort. Vanuit daar moet je het nog overmaken naar de opgegeven bankrekening en dat gebeurt meestal binnen drie werkdagen.