18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

ESSA publiceert verdachte gokpatronen 2017

Tim Giesbers

De European Sports Security Association (ESSA) heeft cijfers bekendgemaakt over verdachte gokpatronen in 2017. In dit jaar zou er 266 keer alarm zijn geslagen vanwege verdachte inzetten op sportwedstrijden Het internationale orgaan voor sportintegriteit maakt jaarlijks een verslag van het jaar ervoor en het noemde 2017 ‘het meest uitdagende en productieve jaar tot nu toe’.

De ESSA is een organisatie die breed gedragen wordt onder bookmakers. Zo zijn bijvoorbeeld bet365, Betclic, bwin, Ladbrokes Coral, Paddy Power, Unibet en William Hill lid van de Europese organisatie. Zij proberen samen met de bond wereldwijd de integriteit van de sport en het wedden te promoten.

Vaakst tennis en voetbal, Europa vaak de locatie

De sporten die er het vaakst uitspringen zijn tennis en voetbal. Bij deze sporten werd respectievelijk 160 en 45 keer alarm geslagen vanwege een verdacht wedpatroon. Samen zijn deze twee sporten goed voor een totaal van circa 77 procent van alle gevallen. Dit is een relatieve afname van het aantal verdachte gevallen, aangezien deze twee sporten in 2016 nog goed waren voor 92 procent.

Europa is het continent waar sportevenementen de meeste signalen ontvangen over verdachte inzetten op wedstrijden, met een totaal van 144 (54%). Op de tweede plaats komt Azië met vijftig situaties. Dit komt neer op 19%. Afrika (28 gevallen), Noord-Amerika (zeventien), Zuid-Amerika (24) en Oceanië (drie) volgen.

“We nodigen bookmakers uit mee te denken”

Khalid Ali, secretaris-generaal van de ESSA, geeft in een reactie aan: “De effectiviteit van ons alarmsysteem wordt wereldwijd erkend door veel belanghebbenden. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt over het delen van informatie en hierdoor kunnen we veel beter reageren op veranderende trends en nieuwe uitdagingen.”

Om dit aan te vullen gaat de ESSA in 2018 werken aan in totaal vier anti-matchfixingprojecten. Onderdeel van de werkwijze is om meer focus te leggen op integriteit in de sport en het wedden. Ali rekent hiervoor op het meedenken van bookmakers.