18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Duitse rechtbank: geen betaling creditcardschuld door illegaal wedkantoor

Tim Giesbers

De Duitse rechtbank heeft besloten dat consumenten hun schulden niet hoeven te betalen wanneer het betrekking heeft op openstaande gelden bij illegale wedkantoren, die geen licentie hebben om te opereren in Duitsland. Hiermee lopen de banken inkomsten mis. Mogelijk heeft het grote gevolgen voor de wetgeving in andere landen.

Impact

De Landesbank Berlin maakte de stap naar de rechter nadat een consument weigerde een schuld te betalen op diens creditcard. Deze schuld was namelijk ontstaan na het wedden via een illegale aanbieder. Volgens de gokker had de bank geen recht om de schuld te eisen omdat het om uitgaven ging bij een illegaal bedrijf.

Volgens de rechtbank had de bank de mogelijkheid om de transactie te onderzoeken en te zien dat het om gokken ging. Hierbij had de Landesbank in moeten grijpen. De gedaagde kreeg hiermee gelijk van de rechter. Deze uitspraak laat de bank met lege handen achter en zorgt voor veel vragen over de mogelijke impact op de wedindustrie in Duitsland en in andere landen.

Landsgrenzen

Een potentieel risico is dat andere Duitse consumenten dit voorbeeld volgen en expres gaan wedden bij illegale wedkantoren, om vervolgens te weigeren hun schulden te betalen. Volgens diverse analisten is het echter een grote mogelijkheid dat banken vanaf nu gaan weigeren om wedtransacties uit te voeren. Dit zou ook buiten de Duitse landsgrenzen kunnen gebeuren.

“De beslissing geeft banken een excuus om goed te onderzoeken hoeveel risico ze lopen bij weddenschappen”, zegt een analist van Regulus Partners. “Het risico is groot en globaal. Het gaat niet meer om een lokaal probleem. Deze beslissing zal zorgen voor problemen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten.”