18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sure bets uitleg – Weddenschappen met gegarandeerde winst

Dirk Maas

‘Garantie krijg je op een wasmachine, bij wedden heb je nooit honderd procent zekerheid dat je een weddenschap wint’, luidt een gevleugelde uitdrukking. Er is echter een manier om iedere weddenschap winstgevend te maken, namelijk de sure bet-strategie.

Dat leerstuk wordt in dit artikel behandeld. Tevens wordt nader onderzocht of via sure bets inderdaad iedere weddenschap winstgevend is of dat deze wijze van wedden toch enige nuance behoeft.

Sure bet: begrip

In een ideale wereld ben je zo zeker van het verloop van een sportwedstrijd dat je een weddenschap niet kunt verliezen. Je bent als het ware helemaal ‘in control’. De realiteit blijkt echter weerbarstiger. De vooraf ingeschatte kans van de uitkomst van een duel komt lang niet altijd uit.

Weddenschappen waarbij winst gegarandeerd is, lijken derhalve een utopie. Voor een weddenschap zijn minimaal twee uitkomsten denkbaar. Aan de hand van die twee resultaten worden quoteringen vastgesteld. Toch is er een manier, mits die op de juiste wijze wordt gebruikt, om altijd winst te boeken. Deze methode betreft de zogeheten ‘sure bet’.

Plaatsen van een sure bet

De eerste stap bij het plaatsen van een sure bet is het kijken naar de quoteringen. Ieder online wedkantoor hanteert verschillende odds. Doorgaans zijn die verschillen in quoteringen niet groot, maar er zijn genoeg uitzonderingen die de regel bevestigen. Jij moet je richten op de weddenschap waarbij de quoteringen bij de ene bookmaker ver uiteenlopen ten opzichte van de andere bookmaker.

Heb je een groot verschil in odds gevonden, dan moet je bij beide online bookmakers op dezelfde wedstrijd een bet plaatsen. Bij de eerste bookmaker wed je op de ene uitkomst, bij de tweede bookmaker op de andere denkbare uitslag. Deze sure bet-strategie leidt ertoe dat verliezen altijd gedekt worden omdat de quoteringen voldoende hoog zijn. Beter gezegd: een sure bet zorgt ervoor dat je bij iedere mogelijke uitkomst winst maakt.

Sure bet: tenniswedstrijd als praktijkvoorbeeld

Allemaal leuk en wel zo’n theorie van sure bets, maar hoe werkt dat in de praktijk? Hoe vind je een sure bet? Daarvoor bestaat een eenvoudige wiskundige formule die bepaalt welke weddenschappen je te allen tijde wint. De formule gaat als volgt: je deelt elke quotering door 1 en je telt de uitkomsten van deze odds bij elkaar op. Indien het resultaat lager dan 1 is, is er sprake van een sure bet.

In het fictieve geval van een tenniswedstrijd tussen speler A en speler B, waarbij A odds heeft van 1.69 bij bookmaker A en B een quotering van 2.47 bij bookmaker B is het resultaat van de opgetelde uitkomsten 0.99 (0.59, vanwege 1:1.69, en 0.40, vanwege 1:2.47).

Vervolgens bepaal je welk bedrag je wil inzetten, bijvoorbeeld 100 euro. Die bedragen moeten over de twee quoteringen worden verdeeld.
Het berekenen van die bedragen kun je via een zogeheten ‘surebet rekenmachine’ of (in het Engels) een ‘surebet calculator’ doen. Via een zoekopdracht als ‘surebet calculator’ in een zoekmachine kom je uit bij diverse websites die het berekenen vergemakkelijken.

Terug naar het fictieve tennisduel. Via een ‘surebet calculator’ is de inzet op speler A 59.38 euro, voor speler B komt dat neer op 40.63 euro. De vermenigvuldiging van dat bedrag met de quoteringen levert voor beide spelers een winstpercentage van 0.35% op. Dat winstpercentage behaal je altijd, ongeacht welke speler er wint.

Sure bet: voetbalwedstrijd als praktijkvoorbeeld

Bij een 1×2 weddenschap, zoals gebruikelijk is in het voetbal, gaat een sure bet als volgt bij quotes van 1.89 voor een 1 bij bookmaker A en quoteringen van 4.19 en 5.99 voor respectievelijk een X en een 2 bij bookmaker B. De uitkomst van deze odds is 0.94 (0.53 + 0.24 + 0.17).

Als je opnieuw een bedrag van 100 euro inzet, dan verdeel je het geld (na berekening via de surebet calculator) als volgt: 56.61 euro op thuiswinst, 25.53 euro op een gelijkspel en 17.86 euro op een uitzege. Het winstpercentage is bij deze weddenschap te allen tijde 6.99%.

Sure bets zijn niet altijd zaligmakend

Online bookmakers zijn geen charitatieve instellingen. Zij zullen alles in het werk stellen om te verhinderen dat wedders met de sure bet-strategie winst boeken. Vind je een sure bet, dan is vlug handelen geboden. De bookmakers kunnen binnen een mum van tijd hun quoteringen aanpassen als ze merken dat sommige odds zo ver uiteenlopen dat het loont voor wedders om een sure bet te plaatsen.

Een ander heikel punt bij sure bets is dat bookmakers limieten aan wedders kunnen opleggen. Heb je reeds 100 euro ingezet, maar bookmakers hebben in de tussentijd een maximaal bedrag van 50 euro ingesteld omdat ze merken dat er gespeurd wordt naar sure bets, dan is het effect van een sure bet tenietgedaan. Je moet immers grote bedragen inzetten wil je winst kunnen maken.

Geld verdienen met sure bets vereist dat je accounts moet aanmaken bij meerdere bookmakers. Het beheren van meerdere wedaccounts vereist snel en soms haastig handelen. Bij gehaast handelen loop je altijd de kans een rekenfout te maken.

Tot slot behouden bookmakers het recht voor om een weddenschap ongeldig te verklaren. Deze drastische maatregel kan altijd voorkomen aangezien een dergelijke bepaling in de algemene voorwaarden van een online bookmaker terug zal zijn te vinden. Zeker bij surebets zullen bookmakers sneller geneigd zijn een weddenschap te annuleren.

De slotsom luidt dat met sure bets wel degelijk geld is te verdienen. Er zijn echter ook veel nadelen aan deze wedstrategie verbonden en sure bets vinden kost veel tijd en moeite. Alleen de echt ervaren wedders die ook nog eens vliegensvlug kunnen handelen zullen zich misschien thuis voelen bij deze wedstrategie. Beginnende wedders valt sure bets zeker niet aan te raden.