18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Handicap wedden: uitleg, strategie & tips

Dirk Maas

Degenen die wedden via Toto of andere bookmakers zullen ongetwijfeld de mogelijkheid van het handicap wedden zijn tegengekomen. Niet iedere wedder zal bekend zijn met deze vorm van wedden.

Daarom volgt in dit artikel een uitleg van handicap wedden. Daarnaast komen strategieën en tips bij het handicap wedden aan bod.

Uitleg handicap weddenschap

Er zijn verschillende elementen die meespelen in het vaststellen van de quoteringen voor een wedstrijd. Eén daarvan is het krachtverschil tussen de teams of individuele sporters. Dat krachtsverschil kan soms zo groot zijn dat het eigenlijk geen zin heeft om in zetten op de favoriet. De quotering is immers zo laag dat het nauwelijks loont om een bet te plaatsen.

Om dergelijke duels toch aanlokkelijk te maken bieden online bookmakers de mogelijkheid van handicap wedden aan. Dit komt er op neer dat je de underdog een voorsprong geeft van 1-0, maar je voorspelt dat de favoriet een overwinning boekt. De favoriet moet dan met twee goals verschil winnen om de weddenschap succesvol te laten zijn.

Handicap wedden maakt een dergelijke wedstrijd, waarin er tussen teams en individuele sporters een groot krachtsverschil lijkt te zitten, weer interessant om op te wedden. De quoteringen zijn bij deze vorm van wedden hoger dan bij een gebruikelijke 1×2 weddenschap.

Sporten die geschikt zijn voor handicap wedden

Handicapweddenschappen zijn met name geschikt voor teamsporten als voetbal, basketbal, ijshockey, honkbal en American football. In al deze sporten wordt er in competitieverband van divisies met vaak 20 of meer teams gespeeld. Hoe meer teams in een competitie hoe groter de krachtsverschillen.

Bovendien treffen in een sport als voetbal clubs uit verschillende klassen elkaar in bekerverband. Vooral bekerduels, waarin de krachtsverschillen zeker in de eerste rondes enorm zijn, lenen zich bij uitstek voor handicap wedden.

Wat individuele sporten betreft, is tennis een heel interessante optie voor het handicap wedden. Bij tennis zijn er twee vormen van handicap wedden: een handicap in sets en een handicap in games. Zowel bij de handicap in sets als de handicap in games wordt de underdog een virtuele voorsprong toegekend. Die voorsprong wordt bij de werkelijke score opgeteld om de winnaar te bepalen.

Handicap wedden voetbal

Handicap wedden in het voetbal kan op verschillende manieren worden toegepast. Stel dat de hekkensluiter, die zijn start compleet heeft gemist en nog nul punten heeft, op bezoek gaat bij de soevereine koploper. Het ligt voor de hand dat de nummer 1 van de ranglijst met gemak zal winnen. Je wedt dat de koploper wint met handicap 0-1. De koploper moet met twee goals verschil winnen om deze achterstand op te halen.

Handicap wedden heeft, in vergelijking met de gebruikelijke 1×2 weddenschap, het voordeel dat de quoteringen hoger zijn. Hoe groter de handicap, hoe hoger de uitbetaling is. In het bovengenoemde voorbeeld van de ontmoeting tussen de koploper en de hekkensluiter kun je ook een weddenschap aangaan waarin je wedt dat de koploper met handicap 0-2 wint. De opgave is dan nog moeilijker, winnen met 3 goals verschil, maar daar staat tegenover dat de quotering ook veel hoger is.

Je kunt de weddenschap ook omkeren. Als je denkt dat de positie van de nummer laatst geflatteerd is van vanwege blessures, schorsingen en ontzettend veel pech in de voorgaande duels, dan kun je de koploper een 2-0 voorsprong geven. Indien de quotering inderdaad niet een juiste weerspiegeling is van de daadwerkelijke machtsverhoudingen in het veld, kan een dergelijke weddenschap heel lucratief uitpakken.

Een andere wedoptie is volledig te gaan voor de ploeg die op papier de underdog is. In deze variant van handicap wedden, de favoriet krijgt een achterstand van 0-2, is iedere zege, elke gelijkspel en iedere nederlaag met 1 doelpunt verschil voldoende om de weddenschap, waarin je kiest voor de underdog, te winnen.

Handicap wedden tennis

Afgezien van de Grand Slam-duels bij de mannen worden tenniswedstrijden over maximaal drie sets gespeeld. Bij een zogeheten ‘best of three’-match is een handicap van +1.5/-1.5 de set-handicap die van toepassing is. Dat houdt in een speler of speelster die favoriet is een achterstand van anderhalve set moet zien weg te werken. De enige manier om dat te doen is door te zegevieren met 2-0, in sets omdat de ‘handicap-uitslag’ in dat geval 2 tegen 1.5 is.

Het komt regelmatig dat er veegpartijen van 6-2 en 6-1 plaatsvinden, zeker in de beginfase van een tennistoernooi. Dergelijke uitslagen nodigen uit tot het wedden op een handicap in het aantal games. Bij deze vorm van handicap wedden zijn de wedopties gevarieerder aangezien online bookmakers de ene keer +1.5 en de andere keer +8.5 games (of zelfs nog hoger) aanbieden. Bij deze weddenschap geldt het optellen van aantal gewonnen games als criterium om de winnaar vast te stellen.

Wint de favoriet bijvoorbeeld met de setstanden 6-3 en 6-0, dan heeft hij 12 games gewonnen en zijn opponent drie. Het verschil is derhalve negen games. Indien de handicap van de favoriet 7.5 was, dan win je (indien je had gewed op de favoriet) de weddenschap aangezien de eindstand dan wordt bepaald op 12 tegen 10.5.

Handicap wedden voor gevorderden

De hierboven genoemde vormen van handicap wedden vallen allemaal onder de noemer van de Europese handicap. Dit is de reguliere wijze van handicap wedden. Voor de meer ervaren wedder is er de Asian handicap en de 3-Way handicap.

Ook bij de Asian handicap betreft het een sportweddenschap waarbij de underdog een voorsprong krijgt om het wedden interessanter te maken. In tegenstelling tot de Europese handicap kan bij een Asian handicap niet worden gewed op een gelijkspel. Indien er toch een remise plaatsvindt, krijgt de wedder zijn inzet terug omdat de inzet ongeldig wordt verklaard. Het nadeel is dat je niets wint, het voordeel is dat je niets verliest. Bij een 3-Way handicap kun je wel op een gelijkspel inzetten.

Pluspunten handicap wedden

In vergelijking met de gebruikelijke 1×2 weddenschap gaat handicap wedden verder dan de vraag ‘wie wint er?’ De manier waarop een zege tot stand komt is ook van belang. Inzicht in het verloop van een sportwedstrijd is derhalve een belangrijke factor.

Wat ook in het voordeel van handicap wedden spreekt, is dat de quoteringen hoger zijn ten opzichte van een reguliere weddenschap. Indien een handicap weddenschap succesvol uitpakt, is de uitgekeerde winst groter. Het vaststellen van de handicapquoteringen bezorgt een bookmaker meer hoofdbrekens dan het bepalen van de gebruikelijke quoteringen voor een 1×2 weddenschap. Het vinden van value bets (inspelen op quoteringen die naar verhouding zeer hoog staan aangeprezen) bij handicap wedden biedt wedders kansen.

Sportwedstrijden die op het eerste gezicht niet interessant lijken kunnen dankzij handicap wedden toch aanlokkelijk zijn. Het aantal afgesloten weddenschappen kan daardoor worden vergroot. Gevolg is dat je een hoger volume kunt draaien en dat leidt er ten slotte weer toe dat je sneller je langetermijnwinstverwachting kunt realiseren.