18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nader bekeken: de weddenschap ‘maker eerste doelpunt’ in voetbal

Tim Giesbers

Voetbal is de meest gespeelde sport ter wereld en daarmee dus ook automatisch de meest beoefende teamsport. Toch gaat het in de voetbalwereld soms niet om het hele team, maar om een individuele speler. Zo ook bij het wedden. Kijk maar naar de weddenschap ‘maker eerste doelpunt’. Hierin staat niet het team, maar een speler centraal. Hoe kun je het beste inzetten op deze voorspelling?

Doelpunten zijn uiteindelijk het belangrijkste in het voetballen, want deze zorgen ervoor dat je wedstrijden kan winnen. Daarom is het ook interessant om te wedden op doelpunten. Weddenschappen over het aantal goals of ‘beide teams scoren’ zijn populair, maar hier richten we ons puur op ‘maker eerste doelpunt’.

Waarom zou je ervoor kiezen te wedden op deze voorspelling?

Het is financieel redelijk aantrekkelijk om te gaan inzetten op de eerste doelpuntenmaker in een wedstrijd. De quoteringen zijn voor spelers vaak hoog, zelfs bij de ultieme topspelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Robert Lewandowski. Bij de grote favorieten als doelpuntenmaker kom je vaak nog een quote van hoger dan 2.00 tegen.

Daarbij zijn spelers als Messi, Ronaldo en Lewandowski mensen die vaak tot scoren komen en dus ook vaak de score kunnen openen. De combinatie van een grote kans op goals en een hoge quotering maakt het dat de weddenschap ‘maker eerste doelpunt’ een interessante kan zijn om op in te gaan zetten.

Waarom zou je er juist niet voor kiezen hierop te wedden?

Het nadeel van de weddenschap ‘maker eerste doelpunt’ is dat er een extra eis is aan het halen van de voorspelling. Hiermee bedoelen we dat de speler in kwestie niet alleen de score moet openen, maar hiervoor moet hij natuurlijk ook in actie komen. Stel je zet in op een openingsdoelpunt van Cristiano Ronaldo en vervolgens hoor je dat hij op de bank begint.

Dan wordt het al billenknijpen. Komt Ronaldo namelijk de hele wedstrijd niet in het veld, dan is de kans ook nul procent dat jouw voorspelling uitkomt. En mocht hij wel invallen, dan is de kans aanwezig dat Juventus al op voorsprong is gekomen, waardoor Ronaldo dus niet verantwoordelijk is voor het openingsdoelpunt van zijn ploeg. Hierdoor ben je altijd afhankelijk van de omstandigheden van de wedstrijd.

En zelfs als de speler voor wie je gekozen hebt in de basis mag beginnen van zijn coach, kun je nog pech hebben met de omstandigheden. Zo kun je inzetten op Harry Kane, maar zien dat de Engelsman in de eerste helft geblesseerd raakt of een rode kaart krijgt. Ook in dat geval zul jij je weddenschap niet halen (tenzij hij al gescoord heeft). Dat maakt het lastig om hierop te wedden.

Wat is de beste strategie bij deze voorspelling?

Wanneer je gaat wedden op de eerste doelpuntenmaker, dan is het enorm van belang dat je goed de vorm van de teams en spelers in de gaten houdt. Is Borussia Dortmund al drie duels op rij op voorsprong gekomen door een goal van Paco Alcácer, dan is de kans natuurlijk groter dat dit nog een keer voor gaat komen. Zulke reeksen zul je echter niet heel vaak tegen gaan komen.

Hou sowieso goed de posities van spelers in de gaten. Aanvallers scoren logischerwijs het vaakst, gevolgd door middenvelders en verdedigers. Van die laatste groep komen centrale verdedigers ook vaker tot een doelpunt dan vleugelverdedigers. Centrumverdedigers gaan vaak mee naar voren bij vrije trappen en corners, waar links- en rechtsbacks wat sneller achterin blijven.

Ook wat betreft de middenvelders en aanvallers valt er verschil op te tekenen. Kijk naar het seizoen 2018/19 van Ajax. Donny van de Beek scoorde in de gehele jaargang zeventien keer, waar Frenkie de Jong drie keer zorgde voor een doelpunt. Dat is logisch gezien de rollen van beide spelers, maar daardoor is het wel iets waar je rekening mee kunt houden bij het wedden.

Hoeveel aandacht moet je schenken aan de teams?

Er zijn nog meer details die van belang kunnen zijn wanneer je gaat wedden op deze voorspelling. Zo is het interessant om in de gaten te houden wie verantwoordelijk is voor het nemen van de strafschoppen. Topclubs krijgen relatief vaker een penalty, wat logisch is omdat zij vaker te vinden zijn in het zestienmetergebied van de tegenstander en dus ook regelmatiger daar een overtreding zullen incasseren. Is er dan altijd een vaste speler die deze penalty’s neemt, dan is de kans groot dat hij gaat scoren.

Je mag ook rekening houden met het thuisvoordeel. Clubs pakken namelijk gemiddeld meer punten in thuis- dan in uitwedstrijden. Zodoende is de kans voor een spits ook groter om tot scoren te komen wanneer hij in eigen huis actief is. Zeker in het geval van veel scorende spelers als Messi en Ronaldo kan dit nog een extra boost zijn.

Ten slotte zijn er nog aparte situaties waarin de kans op doelpunten van een bepaalde speler toeneemt. Kijk naar de laatste Eredivisiespeelronde van het seizoen 2018/19. PSV-spits Luuk de Jong en Dušan Tadić van Ajax streden om de titel van topscorer. Tijdens de wedstrijd van Ajax uit bij De Graafschap wilden zijn teamgenoten Tadić aan die titel helpen en gunden hem een goal, vertelden ze later. Dit zou ook een reden kunnen zijn op hem te wedden.