18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Complimenten voor Verenigd Koninkrijk en Frankrijk voor corruptie-aanpak

Tim Giesbers

De internationale organisatie voor sportwedintegriteit ESSA heeft het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk geprezen vanwege hun intentieverklaring om verdachte wedpraktijken aan te pakken. De overheden van beide landen delen hun expertise om corruptie in de sport en matchfixing tegen te gaan door illegale sportweddenschappen.

De beide landen slaan de handen ineen gezien hun ervaring met internationale sporttoernooien. Het Verenigd Koninkrijk organiseerde de Olympische Spelen en Paralympische Spelen 2012 in Londen en ook het WK rugby in 2015 vond plaats bij de Britten. Frankrijk gaat ditzelfde WK organiseren in 2023 en een jaar later is Parijs de gaststad voor de Olympische en Paralympische Spelen.

“Komt ten goede aan integriteit”

Khalid Ali is de secretaris-generaal van de ESSA en legt uit waarom deze landen goed bezig zijn: “Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk moeten geprezen worden vanwege hun gedeelde intentieverklaring. Hiermee willen ze effectief corruptie in de sport aanpakken, alsmede matchfixing.”

“Beide landen hebben integriteit hoog in het vaandel staan en hebben een internationaal als uitstekend erkend oefenmodel ontwikkeld. Doordat ze beter gaan samenwerken kunnen ze beter informatie delen en dat komt alleen maar ten goede aan de integriteit van zowel hun wedmarkten als de sportevenementen.”

Ali vervolgt: “De ESSA heeft internationale samenwerking altijd gezien als een vitaal component in het aanpakken van matchfixing. Wij verwelkomen dit belangrijk initiatief dan ook zeer graag. Dit bouwt voort op het werk van de Raad van Europa die al veel inspanningen heeft geleverd om matchfixing en sportcorruptie aan te pakken.”

Andere landen moeten voorbeeld volgen

Ook andere landen worden door de ESSA aangemoedigd om het voorbeeld van de twee landen te volgen. “Internationale samenwerking en het delen van informatie bevordert de integriteit van het wedden”, vertelt Ali. De ESSA werkt momenteel mee aan vier projecten om matchfixing aan te pakken. Onder meer wedbedrijven bet365, Ladbrokes Coral en Paddy Power Betfair zijn lid van de organisatie.