18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wat betekent een handicap in sportwedden?

Maurice Krabbendam

Het woord handicap zal veel golfliefhebbers bekend in de oren klinken, maar wat betekent dit begrip in het sportwedden en welke soorten handicaps zijn er?

Virtueel wedden

Soms is een krachtsverschil tussen twee teams of twee sporters zo groot dat het weinig lucratief is om te wedden op de grote favoriet. Om dergelijke, op het oog saaie duels interessant te maken is er de mogelijkheid van de handicapweddenschap. Dit houdt in dat je één van de teams of sporters een virtuele voorsprong of achterstand geeft.

Een voorbeeld: de Italiaanse hekkensluiter Benevento, dat tot aan dat moment zeventien van zijn twintig duels verloor, speelt een wedstrijd tegen koploper Napoli (dat zestien van zijn twintig duels won). De laagvlieger krijgt in deze vorm van wedden een 1-0 voorsprong. Als je een zege voor Napoli voorspelt, moet de huidige lijstaanvoerder met twee of meer goals verschil winnen. De gedoodverfde winnaar moet immers de 1-0 achterstand ombuigen in een overwinning, en dat kan alleen door minimaal twee keer of vaker scoren dan de tegenstander.

Het is mogelijk om nog een stap verder te gaan. Zo zou je Benevento op voorhand een 2-0 voorsprong kunnen geven. In dat geval moet Napoli met drie goals of meer verschil winnen om de weddenschap uit te laten komen.
Hoe meer doelpunten voorsprong je de underdog geeft, des te moeilijker de opgave voor de favoriet, en des te hoger de quotering voor jou als wedder.

Je zou ook overigens ook de underdog een virtuele achterstand kunnen geven. De opgave is dan echt moeilijk, en daarmee de quotering ook echt hoog. Dit is geen weddenschap om dagelijks af te sluiten, maar wie een goede motivatie heeft voor zo’n grote verrassing kan zo profiteren van zeer lucrative quoteringen.

De handicapweddenschap is eveneens geschikt als je er zeker van bent dat de favoriet met exact één doelpunt verschil gaat winnen. In dat geval kies je de ‘X’ als uitkomst, oftewel het gelijkspel. Als het team met de virtuele achterstand met één goal verschil wint, zoals bijvoorbeeld een 1-0, 2-1 of 3-2 overwinning, dan komt het wat betreft de handicap op een gelijk aantal goals als de tegenstander uit. Dat is dan in feite het ‘gelijkspel’ dat je voorspelt.

Het is niet alleen mogelijk om te handicapwedden in situaties waarin er een duidelijke favoriet of underdog is. Bookmakers bieden bij alle wedstrijden standaard handicaps aan, dus bijvoorbeeld ook bij duels tussen twee aan elkaar gewaagde teams.
Hier geldt wederom dat er hoge quoteringen zullen zijn, maar dat daarvoor de overtuiging vooraf bij de wedder ook sterk moet zijn.

Naast voetbal, bieden onder meer de volgende sporten je de mogelijkheid om een handicapweddenschap te spelen:

 • Basketbal
 • Honkbal
 • Tennis
 • American Football
 • IJshockey

Aziatische handicap

De hierboven genoemde voorbeelden vallen in de categorie ‘klassieke handicap’. Een andere soort handicap is de Asian handicap. Die betreft doorgaans wederom een sportweddenschap waarbij de minst waarschijnlijke winnaar een voorsprong krijgt om het het wedden competitiever te maken. Het grote verschil met de klassieke handicap, is dat er niet gewed kan worden op een gelijkspel. Vindt er toch een gelijkspel plaats, dan krijg de wedder zijn inzet terug, aangezien de inzet dan ongeldig wordt verklaard. Je wint dan dus niets, maar verliest ook niets.

Wederom een voorbeeld: Ajax speelt de Klassieker tegen Feyenoord. De statistieken van de afgelopen jaren tonen aan dat Feyenoord nooit wint in de ArenA. Ajax won de voorbije twee seizoenen steeds met 2-1.
Stel dat Ajax weer met een marge van één doelpunt verschil wint (bijvoorbeeld opnieuw een 2-1 zege, of 1-0, 3-2 etc.) en je plaatst een handicap bet van 0-2 (dus Ajax – Feyenoord begint op 0-2 virtueel gezien). Dan is de volgende berekening van toepassing:

 • Virtuele voorsprong Feyenoord: 0-2
 • + daadwerkelijke uitslag Ajax – Feyenoord: 2-1
 • De score van Ajax is 0 + 2 = 2
 • De score van Feyenoord is 2 + 1 = 3
 • De handicap-uitslag is dus 2-3 in het voordeel van Feyenoord
 • Wie op de handicap Feyenoord 0-2 had ingezet, wint dus de weddenschap.

3-Way Handicap

Een variant van de Asian handicap is de 3-Way Handicap. Deze lijkt erg op de Asian Handicap, maar het verschil is dat je ook op het gelijkspel kunt inzetten. Eén van de ploegen start met een 1-0 achterstand en vervolgens kun je de weddenschap afsluiten op winst thuisteam, winst uitteam of een gelijkspel.

Bij een bookmaker kun je de Asian Handicap, de 3-Way Handicap of allebei tegenkomen.

In-Running Asian Handicaps (live wedden)

Behalve Asian Handicap-wedstrijden waarop je inzet vóór de wedstrijd, bieden veel online bookmakers ook een “lopende markt” (wedden in-play / live wedden) aan voor Asian Handicaps.

Asian Handicap-weddenschappen in live wedden worden vastgesteld aan de hand van de score van het nog niet gespeelde deel van de wedstrijd. Alle goals die zijn gescoord voordat de weddenschap wordt ingezet, tellen derhalve niet mee voor de uiteindelijke uitbetaling.

Ter verduidelijking: als wedstrijd FC Twente tegen PSV op het moment dat je inzet een score heeft van 0-1, en de uiteindelijke score op het veld 1-3 wordt, dan is de score waar jij op moet letten 1-2, omdat het eerste stuk niet meetelt voor jouw weddenschap.

Tennis en handicap bets

Tennis is naast het voetbal een andere sport waarin je veel gebruik kunt maken van handicaps. Er zijn twee vormen van handicapwedden bij tennis: een handicap in sets en een handicap in games. In beide gevallen wordt aan de underdog een virtuele voorsprong gegeven, die bij de werkelijke score wordt opgeteld om de handicap-winnaar te bepalen.

Bij een ‘best of three’-wedstrijd (vrouwenduels op Grand Slam-toernooien bijvoorbeeld) is een handicap van +1.5/-1.5 de enige set-handicap die van toepassing is. De favoriete moet een achterstand van anderhalve set zien om te buigen en dat kan zij dat alleen doen door de wedstrijd met 2-0 in sets te winnen, want de ‘handicap-uitslag’ is dan 2 tegen 1½ in haar voordeel.
Wint zij echter de wedstrijd met 2-1 in sets, dan is deze uitslag 2 tegen 2½ en is de handicapweddenschap verloren. Bij een ‘best of five’-wedstrijd is deze weddenschap gewonnen bij 3-0 en bij 3-1 in sets en zal de +2.5 handicap voor meer uitdaging zorgen.

Het is ook mogelijk om te wedden op een handicap in het aantal games. Hier geeft de bookmaker vaak meerdere opties, variërend van +1.5 tot wel 8.5 of meer. Voor deze weddenschap wordt het totaal aantal gewonnen games in de partij bij elkaar opgeteld om de winnaar te bepalen.
Als de favoriet de partij bijvoorbeeld wint met setstanden 6-3 en 6-2, dan heeft hij in totaal twaalf games gewonnen, de tegenstander slechts vijf. Het verschil is dan dus zeven games. Als de handicap van de favoriet hier -5.5 games was, dan is de weddenschap nog steeds gewonnen omdat de score met handicap dan uitkomt op twaalf tegen 10½.

Zeker in lange partijen van vijf sets kan deze weddenschap zeer interessant zijn om in de gaten te houden, aangezien het daarin zelfs mogelijk is dat de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd minder games wint dan zijn tegenstander. Denk bijvoorbeeld aan een eindstand als 7-6, 7-6, 1-6, 3-6, 7-5, waar de partijwinnaar 25 games heeft gewonnen, tegen 29 voor de verliezer.
Een handicap-inzet op de underdog kan regelmatig leiden tot een winstgevende weddenschap in Grand Slam-toernooien en het is dus zeker de moeite waard om dit eens uit te proberen.

Voordelen van de handicap bet

Het grootste voordeel van handicapwedden is dat het goede kansen biedt om gebruik te maken van inzichten die verder gaan dan het voorspellen van een winnaar of verliezer. Het gaat bij handicaps niet alleen om wie er wint, maar ook op de manier waarop. Je kunt dus meer gebruik maken van expertise.

De quoteringen bij een handicap-weddenschap zijn daarnaast hoger dan bij een normale weddenschap. Mocht een handicap bet succesvol zijn, dan krijgt de wedder meer uitbetaald dan bij een gewone weddenschap.
Dit is niet alleen het gevolg van het inzetten op een weddenschap waarop de kans van uitkomen in principe kleiner is. Het is ook zo dat het inschatten van de handicapquoteringen voor de bookmaker een moeilijkere opgave is dan het bepalen van de standaard 1X2-quotes. Hier liggen voor de wedder dus extra mogelijkheden om value bets te vinden: odds op voorspellingen waarin de bookmaker teveel kansen heeft toegekend aan een resultaat.

De mogelijkheid om expertise te benutten in combinatie met de hogere quoteringen, maken dat je dankzij handicapwedden oninteressante duels toch interessant kunt maken vanuit een wedperspectief. Een wedstrijd met een zeer lage quotering op de favoriet kan ineens toch interessante mogelijkheden bieden.
Dit maakt dat het dankzij handicapwedden ook mogelijk is om het aantal afgesloten weddenschappen te vergroten. Hierdoor kun je een hoger volume draaien, en dat zorgt er tot slot weer voor dat je sneller in de buurt kunt komen van je langetermijnwinstverwachting.