18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bulgaarse tennisster levenslang geschorst om matchfixing

Tim Giesbers

De Bulgaarse tennisser Aleksandrina Naydenova heeft een levenslange schorsing opgelopen in de tennissport. De veertienvoudige winnaar van grote titels bij de International Tennis Federation (ITF) hoorde deze straf na een onderzoek door de Tennis Integrity Unit (TIU).

Tijdens het onderzoek kwam de TIU erachter dat Naydenova in de periode tussen 2015 en 2019 meerdere malen heeft deelgenomen aan matchfixingactiviteiten. Naydenova stond een tijd op plek 218 op de ranking van de Women’s Tennis Association (WTA).

Schendingen

Naast het deelnemen aan matchfixing werd ze ook schuldig bevonden aan het niet willen meewerken aan een onderzoek uitgevoerd door de TIU. Alles bij elkaar krijgt ze een levenslang tennisverbod en daarnaast een boete van omgerekend zo’n 125.000 euro.

Richard McLaren was eindverantwoordelijk voor de disciplinaire zaak en bevond Naydenova schuldig aan in totaal dertien schendingen van het Tennis Anti-Corruption Program (TACP). Twaalf hiervan hadden betrekking op matchfixing en de laatste ging over het niet meewerken aan het onderzoek.

Geschorst

Uit de sanctie volgt dat het de Bulgaarse vanaf vrijdag 20 november verboden is te spelen op of aanwezig te zijn bij een officieel tennisevenement. Het onderzoek werd eind december 2019 gestart en sinds die tijd was ze al voorlopig geschorst.