18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Armenië scherpt wedregels aan

Tim Giesbers

De Armeense overheid heeft goedkeuring gegeven aan een aantal amendementen op de nationale wetgeving op het gebied van wedden. Hierbij gaat het om een striktere regelgeving voor aanbieders op de Armeense markt met betrekking tot adverteren en loterijen. Het wordt namelijk alleen mogelijk voor lokale aanbieders om te adverteren in Armenië.

De advertenties mogen slechts gericht zijn aan mensen van 21 jaar of ouder, terwijl reclames op televisie of radio alleen uitgezonden mogen worden tussen 10 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends. Overtreden wedkantoren deze regels, dan kunnen ze een boete van omgerekend 1.800 euro tegemoet zien.

Loterijen

Naast adverteren wordt er ook strenger gekeken naar loterijen, meer specifiek naar de locatie van de loterijen. Volgens de nieuwe ‘Wet op Loterijen’ wordt het alleen toegestaan om te gokken op loterijen in de gebieden Jermuk, Meghri, Tsakhkadzor en Sevan. In de rest van het land is het niet toegestaan.

De Armeense nieuwsorganisatie ARKA verwacht dat deze verandering van de regelgeving te maken heeft met de toerisme in deze gebieden. Gehoopt wordt dat er meer toeristen naar Jermuk, Meghri, Tsakhkadzor en Sevan komen wanneer er gegokt mag worden. Als gevolg daarvan zou de infrastructuur hiermee een boost kunnen krijgen.

Boetes

Deze wijzigingen in de wetgeving zijn een gevolg van een stemming in het Armeense equivalent van de Tweede Kamer, die in januari unaniem stemde voor een verhoging van de minimumleeftijd op wedden. Deze leeftijdsgrens lag eerst op 18 jaar en vanaf afgelopen voorjaar is deze gestegen naar 21 jaar.

Tegelijkertijd met de wetsamendementen is er ook gekeken naar de handhaving van deze regels. De boetes voor aanbieders die de regels overtreden zijn gestegen. Voor de eerste overtreding is een boete van zo’n 3.650 euro bepaald, voor de tweede 8.700 euro en voor de derde overtreding 17.350.