18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

‘Ierland verdubbelt belasting op kansspelen’

Tim Giesbers

Ierland gaat waarschijnlijk komende week de belasting op kansspelen verdubbelen. Dit is redelijk opvallend aangezien het land ziet dat de wedindustrie slecht draait. In de komende periode wordt verwacht dat diverse wedkantoren de deuren moeten sluiten en er zijn veel financiële verliezen voor de bookmakers.

Sluiting

Volgens diverse verslagen uit het Europese land is de overheid van plan om de belasting op de omzet van 1 procent te verhogen naar 2 procent. Hiermee hoopt de overheid zo’n 50 miljoen euro op te halen om uit te kunnen geven aan publieke voorzieningen. Een deel van dit geld zou moeten gaan naar de bestrijding van problematisch wedden.

De Irish Bookmaker Association (IBA) heeft flink uitgehaald naar de voorgenomen belastingverhoging en claimt dat deze verhoging ongeveer 35 procent van de wedkantoren tot sluiting dwingt, waarmee er mogelijk 1.500 banen verloren gaan. Afgelopen juli gaf het aan de overheid aan dat de belasting van 1 procent het maximum is, rekening houdend met wat kleine aanbieders aankunnen.

Marges

Sharon Byrne, voorzitter van de IBA, geeft aan waarom de associatie tegen de plannen is: “Een gemiddelde onafhankelijke bookmaker kan een bescheiden omzet van 2 miljoen euro per wedkantoor hebben. Momenteel is de afdracht aan belastingen dan al zes keer zo hoog als de winst die het wedkantoor in dat jaar maakt.”

“Als de belasting met nog een procent zou stijgen, wordt elke winst in het wedkantoor teniet gedaan en mogelijk daalt de marge van de zaak onder de 12 procent, waarmee er feitelijk verlies wordt geleden”, berekent Byrne. “Deze industrie wordt al gekenmerkt door lage marges en elke verhoging van de belasting kan catastrofaal zijn, zeker voor de kleinere aanbieders.”

Stabiel

De afgelopen jaren gaat het al minder met de bookmakers in Ierland. De IBA schat dat er zo’n 500 wedkantoren de deuren hebben moeten sluiten in de afgelopen tien jaar, met een gezamenlijk verlies aan ongeveer 2.500 banen. De situatie op de wedmarkt lijkt nu ‘stabiel’, maar volgens de associatie verdwijnt dat met de belastingverhoging.