18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de UEFA Nations League: uitleg & quoteringen

Dirk Maas

De kwalificatie voor het EK 2020 is in een nieuw jasje gestoken. De UEFA Nations League, een internationale voetbalcompetitie die vanaf 2018/2019 om de twee jaar wordt georganiseerd, wordt gekoppeld aan de EK 2020-kwalificatie.

Uitleg over de UEFA Nations League volgt in dit artikel. Tips, quotes en voorspellingen bij het wedden op deze nieuwe internationale voetbalcompetitie zullen eveneens aan bod komen in dit artikel.

UEFA Nations League: achtergrond

Het internationale landenvoetbal is door de commerciële groei van onder meer de Premier League en de Champions League de afgelopen twee decennia in de schaduw van het clubvoetbal komen te staan. Dalende toeschouwersaantallen en kelderende kijkcijfers spreken wat dat betreft boekdelen.

Clubtrainers en spelers waren vaak ook niet te spreken over het interlandvoetbal. De vele vriendschappelijke interlands waren hen een doorn in het oog. Niemand had zin in duels die nergens om gingen. Om de interesse in het internationale landenvoetbal weer op te wekken en interlands belangrijker te maken, besloot de UEFA in maart 2014, tijdens een congres in Kazachstan, tot de oprichting van de Nations League.

UEFA Nations League: uitleg

Deze nieuwe landencompetitie wordt in het seizoen 2018/2019 voor het eerst gehouden. Alle 55 leden van de UEFA doen mee en zijn, op basis van hun landencoëfficiënt, verdeeld over vier divisies. De toplanden zitten in divisie A, de zwakste broeders in divisie D. Deze verdeling zorgt ervoor dat landen van gelijke sterkte elkaar treffen.

De groepen van divisies A en B bestaan uit vier poules van drie teams. De groepen van divisies C en D bestaan, op één poule na, uit vier poules van vier teams. Elk land speelt tegen iedere groepsgenoot een thuis- en uitduel tegen in de poulefase. Die duels vinden plaats in september, oktober en november 2018. De vier groepswinnaars van divisie A plaatsen zich voor de halve finale op 5 en 6 juni 2019. De winnaars en verliezers van de halve finales spelen op 9 juni om respectievelijk de eindzege en de derde plaats van de UEFA Nations League.

De groepswinnaars van de B-, C- en D-divisies promoveren naar een hogere divisie. De nummers laatst van de groepen uit de divisies A, B en C degraderen naar een lagere divisie.

UEFA Nations League als laatste kwalificatiemogelijkheid EK 2020

Behalve prestige, promotiemogelijkheden en geld (ieder land uit Divisie A krijgt 1,5 miljoen euro aan startgeld, de winnaar ontvangt 4,5 miljoen euro) zijn er ook nog EK-tickets aan de Nations League verbonden. Iedere divisie krijgt één startbewijs toebedeeld.

De tien kwalificatiepoules voor het EK 2020 worden verdeeld in vijf poules van vijf teams en vijf groepen van zes teams. De loting vindt plaats volgens de gebruikelijke EK-kwalificatieprocedure. Uit elke pot (in pot 1 zitten de sterkste landen, in pot 6 de zwakste naties) wordt een land gehaald. Alle landen spelen een thuis- en uitduel. Tussen maart 2019 en november 2019 staan de tien speeldagen op het programma. De nummers 1 en 2 van de kwalificatiepoules plaatsen zich voor het EK.

Na de kwalificatiereeks zijn 20 van de 24 EK-tickets vergeven. De vier laatste startbewijzen worden via play-offduels bepaald. Per Nations League-divisie strijden de vier hoogstgeklasseerde landen, die zich op dat moment niet hebben gekwalificeerd voor het EK, voor een plaats op het EK 2020.
Zo zou het dus bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat Nederland niet door de poulefase van de Nations League komt, maar toch het play-off ticket krijgt aan het eind van de rit. Dit kan zolang er maar genoeg andere landen uit Divisie A zich plaatsen voor het EK via de reguliere kwalificatie. Dit gegeven maakt mede dat iedere wedstrijd in de poulefase van de Nations League er serieus toe doet.

De play-offs bestaan, evenals de finaleronde van de A-divisie, uit een halve finale over één duel en een finalewedstrijd over één wedstrijd. Indien alle landen uit Divisie A zich kwalificeren voor het EK 2020, schuiven de play-off-plaatsen naar landen uit Divisie B en de andere divisies door.

Wedden op de UEFA Nations League bij Toto

Toto biedt voor elk duel van iedere divisie van de Nations League de gebruikelijke 1 x 2 weddenschap aan. Het plus-icoon geheel rechts van iedere 1 x 2 weddenschap geeft aan hoeveel meer weddenschappen er nog mogelijk zijn. Gemiddeld gaat het per duel om zo’n 60 weddenschappen. Voorbeelden zijn wedden op ‘meer dan 2.5 goals’, ‘beide teams scoren in de wedstrijd’ en ‘team wint zonder tegendoelpunt’.

Een andere wedmogelijkheid die Toto aanbiedt, is het wedden op de winnaars van de groepen uit Divisie A. In Groep 1 (die bestaat uit Frankrijk, Duitsland en Nederland) is Frankrijk licht favoriet bij de online bookmakers. Voorspellen dat Frankrijk Groep 1 wint, heeft een quotering van 2.00. Duitsland is voor diezelfde weddenschap gequoteerd op 2.05. Wedden op Nederland als winnaar van Groep 1 heeft een quotering van 9.00.

In Groep 3 (bestaand uit Italië, Portugal en Polen) wordt Italië de meeste kans toegedicht door de online wedkantoren. Wedden op Italië als groepswinnaar heeft een quotering van 2.15. Voorspellen dat Portugal Groep 2 wint, is gequoteerd op 2.45. De quotering voor groepswinst van Polen bedraagt 4.45.

Groep 4 (met Spanje, Engeland en Kroatië) is misschien nog wel de meest evenwichtige van alle vier de poules uit Divisie A. Spanje, Engeland en Kroatië haalden immers de knock-outfase bij het WK 2018. Kroatië werd zelfs vice-wereldkampioen en Engeland viel met een vierde plaats net buiten het podium. Spanje wordt echter veruit als favoriet gezien voor groepswinst. Wedden op Spanje als groepswinnaar heeft een quotering van 1.70. Voorspellen dat Engeland Groep 4 wint, is gequoteerd op 3.25. Wedden op Kroatië als winnaar van Groep 4 heeft een quotering van 4.70.

Wedden op de UEFA Nations League: outright winnaar, topscorer

Sommige online bookmakers bieden de mogelijkheid aan om te wedden op de outright winnaar van de UEFA Nations League. Spanje, Duitsland en Frankrijk vormen de top 3 van favorieten voor de eindzege van de UEFA Nations League. Spanje heeft quoteringen die tussen de 4.50 en 5.00 liggen. Voor Frankrijk en Duitsland variëren de quoteringen van 5.00 tot 6.00.

België lijkt echter de meest waarschijnlijke kandidaat voor een plaats in de play-offs. De nummer drie van het WK zit, met IJsland en Zwitserland als tegenstanders in Groep 3, in de relatief gemakkelijkste poule van Divisie A. In de andere drie groepen lijken Duitsland/Frankrijk, Portugal/Italië en Spanje/Engeland/Kroatië aan elkaar gewaagd. Wedden op België als outright winnaar van de Nations League heeft quoteringen die tussen de 6.00 en 6.50 liggen.

Een enkele online bookmaker heeft de weddenschap ‘topscorer van de UEFA Nations League’ op zijn website staan. Aangezien België in de minst zwaarste poule lijkt te zitten, is de voorspelling dat Romelu Lukaku topscorer wordt van de UEFA Nations League niet onwaarschijnlijk. Wedden op Romelu Lukaku als topscorer van de Nations League heeft een quotering van 8.00. Zijn landgenoot Eden Hazard is gequoteerd op 17.00. WK 2018-topscorer Harry Kane heeft ook een quotering van 17.00. Voorspellen dat Antoine Griezmann topscorer van de Nations League wordt, is gequoteerd op 10.00. Wedden op Kylian Mbappé als topscorer van de Nations League heeft eveneens een quotering van 10.00.